Chinese Z-Afrikaan is ‘zwart’

Zuid-Afrikanen van Chinese origine kunnen de vlag uithangen. Na jaren van procederen krijgen zij eindelijk wat Zuid-Afrikaanse negers, Indiërs en kleurlingen al jaren genieten: een voorkeurspositie, bedoeld ter compensatie van hun ondergeschoven status tijdens de apartheid.

Een gerechtshof in Pretoria bepaalde gisteren dat Chinese Zuid-Afrikanen voortaan gekwalificeerd moeten worden als onderdeel van de ‘zwarte’ bevolking. Door deze status profiteren zij voortaan ook van de maatregelen voor positieve discriminatie die zijn ingevoerd sinds het einde van de apartheid in 1994. De Zuid-Afrikaanse overheid heeft geen bezwaar gemaakt tegen de uitspraak van de rechter.

De zaak was aangespannen door de Chinese Vereniging van Zuid-Afrika, CASA. Wij hebben recht op dezelfde, moderne status aparte als andere bevolkingsgroepen omdat wij onder het apartheidsregime evengoed werden gediscrimineerd, aldus CASA. De organisatie wijst er onder meer op dat de Chinese Zuid-Afrikanen tot 1994 werden gecategoriseerd als ‘kleurlingen’ of ‘niet-blanken’, waardoor zij bijvoorbeeld niet mochten stemmen.

Zuid-Afrika telt tegenwoordig naar schatting 150.000 tot 200.000 etnische Chinezen. De meerderheid bestaat echter uit Chinezen die sinds het einde van de apartheid zijn gearriveerd. De oorspronkelijke groep Chinezen in Zuid-Afrika telt naar schatting niet meer dan tienduizend mensen. Zuid-Afrika heeft ongeveer 47 miljoen inwoners.

De Chinezen kunnen nu aanspraak maken op wetgeving die het eenvoudiger moet maken om een eigen bedrijfje te starten of tegen een gereduceerd tarief aandelen van beursgenoteerde bedrijven te bemachtigen. Bovendien komen Chinees-Zuid-Afrikaanse studenten voortaan sneller in aanmerking voor studiebeurzen.

De positieve discriminatiewetten zijn ingevoerd door het ANC. Volgens een recente studie van een Zuid-Afrikaanse vakbond verdienen blanke Zuid-Afrikanen tegenwoordig gemiddeld ongeveer 4 tot 6 keer zo veel als kleurlingen en negers. (BBC, AFP)