China dwarsboomt Europarlementariërs

Rotterdam. De Chinese overheid heeft verhinderd dat SGP-Europarlementslid Bas Belder gisteren in Peking zou spreken met een christelijke kerkleider en diens jurist. De twee zijn opgepakt vlak voor het geplande gesprek, meldde Belder vanuit Peking. Belder noemt het Chinese optreden erg wonderlijk en onbegrijpelijk. ”Dit zijn geen mensen met politieke bedoelingen. Als die zelfs geen gesprek mogen hebben, is dat een ernstige schending van de vrijheid van godsdienst.” Tegelijk had VVD`er Jules Maaten grote moeite aidsactivist Wan Yanhai te ontmoeten in Peking. De man kreeg huisarrest maar kon met hulp van advocaten toch naar buiten. Maaten kon hem alleen spreken terwijl agenten van de geheime dienst het gesprek filmden met een videocamera. ”Een heel slechte beurt van de Chinese autoriteiten”, aldus Maaten. De VVD`er was blij dat hij de aidsactivist toch kon spreken. ”Een heel interessante en dappere man”, vindt Maaten. ”China ontkent het bestaan van homoseksualiteit en dus ook van aids, met desastreuse gevolgen voor bijvoorbeeld bloedtransfusies. Hij stelt dat aan de orde en is daardoor slachtoffer van arrestaties en intimidatie.”