Brussel wil ‘Lissabon’ redden na bedenktijd voor Ieren

De Ierse regering krijgt enkele maanden de tijd om te bedenken hoe het verder moet nadat de Ieren vorige week het nieuwe EU-verdrag afwezen.

Dat zei voorzitter Barroso van de Europese Commissie vanmiddag na overleg met de Ierse premier Cowen. Vanavond houden de EU-regeringsleiders in Brussel crisisberaad over de Ierse afwijzing. Daardoor kan het nieuwe Verdrag van Lissabon, opvolger van de eerder afgewezen Europese Grondwet, vrijwel zeker niet ingaan op 1 januari 2009, zoals gepland.

„Het is veel te vroeg om voorstellen te doen”, zei Cowen. „Ierland krijgt de tijd”, aldus Barroso. „In oktober is een top gepland en dat is een goede gelegenheid om verder te discussiëren.” Cowen heeft zijn collega’s vanavond wel een eerste analyse beloofd van de oorzaken van het ‘nee’.

Intussen gaat het ratificatieproces van het nieuwe EU-verdrag door. Gisteren stemde het Britse Hogerhuis er mee in. Daarmee is de ratificatie door de Britten, door velen gezien als onzekere schakel in het goedkeuringsproces in de EU-landen, een feit.

Een voorstel van de Conservatieven om de beraadslagingen wegens het Ierse ‘nee’ tot nader order uit te stellen, werd door een ruime meerderheid verworpen.

Premier Brown zei dat het verdrag het EU-bestuur efficiënter maakt na de toetreding van een dozijn nieuwe lidstaten. Ook de Conservatieven waren voor die uitbreiding geweest, zei Brown.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt dat het ratificatieproces, na het Ierse ‘nee’, gewoon door moet gaan. Europa kan zich, zei Merkel vanmorgen in de Bondsdag, niet opnieuw langdurige reflectie permitteren, zoals na de verwerping van de voorloper van ‘Lissabon’ in Frankrijk en Nederland, drie jaar geleden.

Behalve over Ierland praten de EU-leiders vanavond over de hoge voedsel- en brandstofprijzen. De Franse president Nicolas Sarkozy wil dat de btw op benzine wordt verlaagd. Maar dat voorstel krijgt waarschijnlijk weinig steun.

Nieuwsanalyse: pagina 4