Betere leefstijl kan milde vorm van kanker remmen

rotterdam. Een forse wijziging in leefstijl door mannen met niet-agressieve prostaatkanker remt genen die kankergroei bevorderen. Daarmee is een moleculair mechanisme ontdekt tussen leefstijl en kanker. Dat schreef de Amerikaanse onderzoeker Dean Ornish deze week in Proceedings of the National Academy of Sciences. Volgens Ornish biedt de vondst de mogelijkheid om prostaatkanker te voorkomen en om behandelstrategieën te ontwikkelen. Hij benadrukt dat het hier om een niet snel uitzaaiende tumor gaat. Van agressieve tumoren verwachten ze geen effect van voeding- of leefstijlverandering. In eerdere epidemiologische onderzoeken was aangetoond dat mannen met prostaatkanker die gezond eten en bewegen minder snel last hebben van een verandering van bloedwaarde die op groei van de kanker wijst. Maar een epidemiologisch verband wordt belangrijker als er ook een onderliggend moleculair mechanisme wordt gevonden. De 30 deelnemers (tussen 49 en 80 jaar oud) aan dit onderzoek waren mannen met een zekere prostaatkanker. De tumor was er een die langzaam groeit en wellicht nooit tot ziekte of vervroegde dood zou leiden. Ze gingen drie maanden op een dieet, vrijwel geheel plantaardig en met veel volkorenproducten. Ze deden aan beweging (minstens zesmaal per week minstens 30 minuten) en deden een uur per dag oefeningen: meditatie, ademhaling, strekken en rekken.