Bestand van kracht Israël en Hamas

Na een dag van Palestijnse raketaanvallen op Israël en Israëlische vergeldingsacties in de Gazastrook is vanochtend vroeg een staakt-het-vuren tussen de moslimfundamentalistische organisatie Hamas en Israël van kracht geworden.

Beide zijden uitten twijfel aan de duurzaamheid van het bestand, dat na maandenlange Egyptische bemiddeling is bereikt.

Gewapende eenheden van Hamas, de machthebbers in de Gazastrook, en andere radicale groepen lanceerden gisteren nog 50 raket- en mortieraanvallen op Israël. Daarbij werd nauwelijks schade aangericht. Bij een Israëlische luchtaanval op de Gazastrook werd vlak voor het ingaan van het staakt-het-vuren een Hamasmilitant gedood. De dag ervoor vielen zes Palestijnse doden bij Israëlische aanvallen.

Uit Israëlische en Palestijnse verklaringen sprak vooral waakzaamheid. „Wat zij kalmte noemen is fragiel en zal waarschijnlijk van korte duur zijn”, zei de Israëlische premier Olmert. Hij herhaalde zijn dreigement van een invasie van de Gazastrook als het bestand mislukt. De militaire vleugel van Hamas waarschuwde dat het staakt-het-vuren „geen gratis geschenk is voor de bezetters” en dat zijn strijders klaar staan om „een gewapende actie te ondernemen die de zionistische staat” zal schokken als Israël zich niet aan al zijn verplichtingen houdt.

Volgens het akkoord moet Israël zondag beginnen zijn blokkade van de Gazastrook te versoepelen en die versoepeling geleidelijk uitbreiden. De blokkade, die heeft geleid tot grote tekorten in de Gazastrook, was bedoeld om een eind te maken aan de raketbeschietingen én om Hamas onmogelijk te maken in de ogen van de bevolking. In de laatste fase moet ook een ruil aan de orde komen van een in 2006 ontvoerde Israëlische korporaal tegen gevangen Palestijnen.

Volgens een Libanese bron is tevens een akkoord tussen de Libanese shi’itische organisatie Hezbollah en Israël nabij over een uitwisseling van twee in 2006 ontvoerde Israëlische militairen tegen Libanese gevangenen van Israël. Duitsland bemiddelt tussen beide partijen. Israël liet gisteren weten dat er geen reden is om niet met Beiroet over vrede te onderhandelen. De Libanese premier Siniora heeft eerder gezegd dat Libanon het laatste Arabische land zal zijn dat vrede sluit met Israël. Israël voert via Turkije onderhandelingen met Syrië en praat met de Palestijnse regering van president Abbas. Daarbij zijn nog geen vorderingen gemaakt. (AP, Reuters)