Aanzoek Domenech houdt Fransen bezig

René Moerland

In Frankrijk lijkt het EK pas echt passie los te maken nu het eigen nationale team is uitgeschakeld. Aanleiding is het optreden van bondscoach Raymond Domenech, direct na de kansloze Franse nederlaag tegen Italië.

Door tv-verslaggevers gevraagd naar zijn toekomstplannen, antwoordde hij, voor 13,2 miljoen verbaasde kijkers: „Ik heb maar één plan, en dat is Estelle ten huwelijk vragen. Ik vraag haar nu.” Een live huwelijksaanzoek van de trainer om het debacle van les Bleus weg te slikken.

Iedereen kent Estelle: Estelle Denis, de presentatrice die één minuut later op dezelfde zender, M6, het sportprogramma 100%foot ging leiden. De bondscoach en de sportjournaliste wonen al jaren samen en hebben samen twee kinderen. Het is een van de ingrediënten die haar programma tot een succes maken: na de wedstrijd schuift een zestal heren met verstand van voetbal aan bij de – natuurlijk heel goed ingevoerde – vrouw van de trainer. Die altijd professioneel en kritisch blijft. Dat deed ze ook na de nederlaag tegen Italië. Er kwam geen live ja-woord. Denis wilde van haar gasten weten of Domenech met zijn finaleplaats op het WK van 2006 niet boven zijn stand had geleefd. Maar niet iedereen ging zo licht voorbij aan het publieke aanzoek. De vicevoorzitter van de Franse voetbalbond, die op 3 juli bekendmaakt of Domenech zijn contract tot 2010 mag uitdienen, noemde het „nogal vreemd”. Ex-international Lizarazu foeterde dat „zijn huwelijk ons op zo’n moment niets kan schelen”. Domenech kreeg de kritiek de aandacht af te willen leiden van zijn magere prestaties als coach.

In verlegenheid gebracht, noemde Domenech zijn aanzoek gisteren „misschien een communicatiefout”. Het antwoord van Denis is nog niet bekend.

    • René Moerland