Aanklacht moord Politkovskaja

Drie Tsjetsjenen zijn aangeklaagd voor de moord op de Russische journaliste Anna Politkovskaja. Over het motief of een mogelijke opdrachtgever is nog niets bekendgemaakt.

Het bureau van de Russische procureur-generaal heeft het onderzoek naar de moord op journaliste Anna Politkovskaja gisteren afgesloten met het aanklagen van drie Tsjetsjeense mannen.

De drie verdachten zijn de voormalige politieagent Sergej Chadzjikoerbanov en de broers Dzjabrail en Ibrahim Machmoedov. Een vierde verdachte, luitenant-kolonel Pavel Rjagoezov van de geheime dienst FSB, is aangeklaagd wegens misbruik van zijn functie. Eerder werd hij ervan beschuldigd het huisadres van Politkovskaja aan haar moordenaars te hebben gegeven. De vier mannen werden augustus vorig jaar gearresteerd.

De onderzoekscommissie maakte het motief voor de moord niet bekend. Evenmin werd meegedeeld wat de respectievelijke rol van elk van de daders was. De aanslag had alle kenmerken van een huurmoord.

De 48-jarige Anna Politkovskaja werd op 7 oktober 2006 voor de deur van haar huis in Moskou doodgeschoten. Een mogelijke reden zou haar kritische berichtgeving over Tsjetsjenië zijn. Als een van de weinige Russische journalisten schreef Politkovskaja uitgebreid over misstanden tijdens en na de Tsjetsjeense oorlog in de tweewekelijkse krant Novaja Gazeta. Ze uitte zowel harde kritiek op de maffiose praktijken van de clan rond de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov als op het gewelddadige optreden van Russische militairen tegen burgers.

Politkovskaja gold als een van de felste critici van het bewind van de toenmalige president Vladimir Poetin en maakte vijanden in de hoogste regeringskringen. Nog altijd is niet uit te sluiten dat in die kringen opdracht tot de moord is gegeven. Kadyrov werd door Novaja Gazeta aanvankelijk als belangrijkste verdachte gezien.

Vorige maand leek het onderzoek naar de moord al ten einde te komen, toen de Tsjetsjeen Roestam Machmoedov werd geïdentificeerd als degene die de dodelijke kogels op de onderzoeksjournaliste had afgevuurd. Hij is een broer van twee van de aangeklaagden en is nog steeds op vrije voeten. Tegen hem is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd.

Redacteuren van Politkovskaja’s krant menen dat de strafzaak met de aanklacht tegen de vier nog allerminst is opgelost. Volgens adjunct-hoodredacteur Serhej Sokolov is er een afzonderlijk onderzoek gestart om de opdrachtgevers van de moord op te sporen. Hij maakte bekend dat ook zijn krant met zo’n onderzoek bezig is.

Novaja Gazeta heeft de Russische autoriteiten ervan beschuldigd het onderzoek opzettelijk te ondermijnen door regelmatig belangrijke informatie vrij te geven. Hiermee zou de schutter tijdig hebben kunnen vluchten.

De onderzoekscommissie heeft de aanklacht jegens enkele andere verdachten in de zaak-Politkovskaja laten vallen. Een van hen was een oud-bestuurder van een district in Tsjetsjenië, Sjamil Boerajev. Hij houdt vast aan zijn onschuld. Ook zegt hij te twijfelen aan de betrokkenheid van de Machmoedov-broers.

Russische overheidsfunctionarissen hebben eerder gesuggereerd dat de opdrachtgever voor de moord op Politkovskaja in het buitenland woont. Met de moord zou hij het Kremlin in diskrediet willen brengen. Met die opdrachtgever zou de oligarch Boris Berezovski worden bedoeld, de Kremlincriticus die in ballingschap in Groot-Brittannië woont. Tegen hem lopen in Rusland allerlei processen wegens verduistering van overheidsgeld. Berezovski zegt dat de beschuldigingen door het Kremlin zijn ingefluisterd. Volgens Novaja Gazeta bevindt het brein achter de moord zich gewoon in Rusland.