Zwemmen

IMG_0620.JPGWandelen rondom Moskou is een van de leukste dingen die je hier kunt doen. Je pakt de elektritsjka, rijdt in een klein uur naar een plattelandsstationnetje en loopt kilometers door schitterende bossen, langs datsjadorpen, over velden en kleine weggetjes. Er bestaat geen betere manier om Rusland te leren kennen dan te voet. Bovendien raak je altijd wel met iemand in gesprek, want veel Russen vinden het altijd leuk om een praatje te maken. Afgelopen zondag liep ik met een groep Russische vrienden in de buurt van Zelenograd. We waren met zijn zevenentwintigen en het gezelschap was divers, arbeiders, huisvrouwen, geleerden en journalisten die de liefde voor de lange afstandswandeling in de natuur deelden. ,,Ik ben zo blij dat ik die stinkende stad weer eens uit ben”, was een veelgehoorde opmerking. De tocht was schitterend en voerde ons dertig kilometer lang door een schilderij van Levitan. Op een gegeven moment kwamen we in de buurt van dat dorpje Firsanovka en daar ontvouwde zich ineens een Tsjechov-landschap.IMG_0623.JPG Bij een voormalig landgoed, waar de schrijver Lermontov regelmatig vertoefde, lag een prachtig meertje. Er werd gezwommen en aan de oevers zaten Russische families te picknicken. Het was Rusland op zijn fijnst. Zelfs het zwerfvuil was aan het oog onttrokken.  Tegenover het meertje lag op een heuvel een datsjadorp, dat op het eerste gezicht nog authentiek was. Maar bij betreding ervan wemelde het er van de lelijke bakstenen bouwsels van de nieuwe rijken. Het nieuwe Rusland doet qua architectuur namelijk vaak aan België denken.IMG_0630.JPG  IMG_0633.JPGDe terugweg naar Moskou was een ander hoogtepunt. Want de treintjes waren nu volgepakt met Moskovieten die terugkeerden naar de stad. Er werd accordeon gespeeld, particuliere verkopers handelden wat in huishoudelijke producten en iedereen was vrolijk en uitgerust. Mooier kan het leven niet zijn.     

    • Michel Krielaars