Zonder de wending

Eigenlijk wil de regisseur van The Happening, M. Night Shyamalan, liever niet dat er over zijn films gesproken of geschreven wordt. Hij maakt thrillers met een twist zoals The Sixth Sense en The Village en elke hint in welke richting dan ook kan de pret bederven. Om die reden werd zijn nieuwste film vorige week dan ook pas heel kort voor de première aan de pers vertoond. The Happening is bovendien een geval apart, want deze film, zo vertelde Night wel al van tevoren aan The New York Times heeft nu eens geen echt onverwachte wending in het verhaal. Eigenlijk gaat hij, zegt de regisseur, over een man en een vrouw die uit elkaar gegroeid zijn. Hij haalt daarvoor metaforisch grof geschut van stal, de `happening` waarover in de titel wordt gesproken, is een voorbode van de Apocalyps. In de trailer wordt weggegeven dat er in rap tempo nog maar een paar mensen op aarde over zullen zijn. Dat kan een metafoor zijn voor een huwelijkscrisis: alleen de partner bestaat nog, terwijl de rest van de wereld om je heen verstijft. Dat doet Night eigenlijk in al zijn films: een mix van iets persoonlijks zoals rouwverwerking of een midlife crisis (The Sixth Sense en Unbreakable) en iets mysterieus, dat duidelijk maakt dat er meer is tussen hemel en aarde. In The Happening neemt hij dat bovennatuurlijke wel heel erg letterlijk: het is de natuur die zich tegen de mens keert, omdat de mens zich van de (eigen) natuur heeft losgemaakt. Einstein haalt hij er ook nog bij, die zei dat als de bijen van de aarde zouden verdwijnen, de mensheid ten dode opgeschreven is. Tot zover nog steeds niets meer wat te zien is in de trailer. Geweldige, suggestieve trailer. Maar dat en alles wat hierboven is geschreven is eigenlijk teveel eer. Want meer dan dat gebeurt er eigenlijk niet in The Happening. Het is en-toen-en-toen-en-toen, zonder dat de intensiteit of zelfs maar de suggestiviteit van de gebeurtenissen wordt opgevoerd. Zelden liet het einde van de wereld zo onverschillig. M. Night Shyamalan heeft zich vergaloppeerd. Zijn marketeers ook. Want een film die met zoveel bombarie en geheimzinnigheid wordt omgeven, valt extra hard door de mand.

The Happening. Regie: M. Night Shyamalan. Met: Mark Wahlberg, Zooey Deschanel. In: 78 bioscopen.