Wijze raad Buffett voor Anheuser-Busch

Wat zou de Wijze uit Omaha tegen de King of Beers zeggen? Anheuser-Busch, de brouwer van Budweiser, zal naar verwachting overleggen met Warren Buffett, zijn grootste aandeelhouder met een belang van 5 procent, over zijn reactie op een bod van 65 dollar per aandeel van het Belgische InBev. Als Buffett vasthoudt aan zijn op de waarde gebaseerde filosofie, mag de familie van bedrijfsoprichter Busch niet voetstoots uitgaan van zijn steun voor stappen om de ongewenste vrijer buiten de deur te houden.

De Wijze uit Omaha zou de topman van Anheuser-Busch, August Busch IV, aan een paar harde waarheden kunnen herinneren. De beleggingsmaatschappij van Buffett, Berkshire Hathaway, kocht zijn aandelen begin 2005, toen ze nog zo’n 48 dollar per stuk kostten. Drie jaar later is daar weinig waarde aan toegevoegd. De 150 miljoen dollar die Buffett heeft ontvangen aan dividenden is nauwelijks een rechtvaardiging voor zijn investering van 1,7 miljard dollar. De enige waardevermeerdering die zich heeft voorgedaan, is het gevolg van het bod van InBev.

Hij zou Busch ook kunnen vragen hoe hij van plan is het bod van 65 dollar in contanten te overtreffen. Buffett staat er niet om bekend dat hij uit is op het binnenhalen van een snelle winst uit zijn beleggingen. Maar het is onwaarschijnlijk dat Anheuser-Busch als zelfstandig concern in de nabije toekomst de koers kan bereiken die InBev biedt. Een transactie waarbij de tweede helft van het Mexicaanse Modelo wordt ingelijfd, zou Anheuser-Busch daar ook niet brengen. In sommige opzichten zou zo’n deal zelfs kunnen fungeren als een gifpil tegen welke overnamepoging dan ook.

Hoewel Buffett goede redenen heeft om Busch te adviseren te gaan praten, mogen de Belgen van InBev niet verwachten dat hij het vuile werk voor ze gaat opknappen. Hij heeft het geld dat zou voortvloeien uit de verkoop van zijn belang bepaald niet nodig, nu Berkshire Hathaway al 35 miljard dollar aan contanten in kas heeft. En een aandelenverkoop zou een kapitaalwinst kunnen opleveren, waarover hij belasting moet betalen.

Maar InBev zou wel eens een enthousiaster onthaal ten deel kunnen vallen als het concern zijn voorstel lardeert met wat aandelen. Daardoor zouden beleggers die dat willen een deel van hun belang kunnen omzetten in aandelen van de nieuwe combinatie InBev-Anheuser. Dat zou vooral aantrekkelijk kunnen zijn voor Buffett, die op deze manier zijn liefde voor grote, bekende producenten van consumptiegoederen kan koppelen aan zijn doelstelling om niet alleen van de VS afhankelijk te zijn.

InBev zou bezwaar kunnen hebben tegen zo’n ingewikkelde structuur. Als dat zo is, kan Buffett zijn deel van het overnamebedrag – zo’n 2,3 miljard dollar – incasseren en dat herbeleggen in InBev-aandelen. In de drie jaar dat zijn aandelen in Anheuser-Busch niet in waarde stegen, zagen beleggers in InBev hun geld immers verdubbelen.

John Foley

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • John Foley