Water

Foto Reuters Kashmiri government employees are hit by water cannon during a protest demanding the regularisation of their jobs and pay increases in Srinagar June 10, 2008. REUTERS/Fayaz Kabli (INDIAN-ADMINISTERED KASHMIR) REUTERS

William Forsythe was weer terug op het Holland Festival. Werkt nu veel met beelden en maakt geen dans maar ‘tekst- en beeldinstallaties’. Dit beeld zou ik hem wel gunnen. Pina Bausch, een ander icoon van de hedendaagse dans, had het ook kunnen gebruiken. Haar werk verzinnebeeldt onmogelijkheden, angsten en nachtmerries. Zelfs met wind (en water) mee kan het leven dus zeer onplezierig zijn. Een prachtig beeld. Deze scène is echter niet te zien op het Holland Festival. Dit is de Indiase stad Srinagar waar ambtenaren een week geleden protesteerden tegen de hoge brandstofprijzen. De politie dreef de demonstranten uiteen met waterkanonnen. Doen ze in Nederland natuurlijk ook zo af en toe, maar de foto’s daarvan lijken beduidend minder. Wellicht doordat wij in de regel goed voorbereid deelnemen aan demonstraties met een verhoogd waterkanonrisico. Gele zeiljacks van de Hema (met capuchon), regenpakken met fluoriserende strepen en een helm onder handbereik.

Dat levert nooit beelden op die Pina Bausch zou kunnen gebruiken, dat is maximaal Nova. Dit is andere koek. Rechts - nauwelijks zichtbaar - drie mannen in nevelen gehuld die de moed lijken te hebben opgegeven en steun bij elkaar zoeken. Links twee mannen die proberen te vluchten. Bijna dansend maken ze dat ze weg komen waarbij de man in de lichte broek zich probeert vast te houden aan de man voor hem in de hoop zich er zo doorheen te kunnen slaan. Bij Pina zou die steun trouwens niet gevonden worden.

    • Joop van der Pligt