Van Basten spaart ‘grote namen’ voor kwartfinaleduel

Nederland2Roemenië0

Ruststand 0-0. 54. Huntelaar 1-0, 87. Van Persie 2-0. Scheidsrechter: Busacca (Zwi.). Toeschouwers: 30.000.

Met negen punten uit drie wedstrijden en een doelsaldo van negen voor en één tegen heeft het Nederlands elftal afscheid genomen van Bern en de ‘poule des doods’. De ongekende weelde schept verwachtingen voor de rest van het toernooi. Want dit zijn – na de goede overwinning op Roemenië gisteravond met 2-0 – overtuigende cijfers. Oranje begon aan het EK als outsider, maar speelt nu zaterdag in Bazel de kwartfinale als een van de favorieten voor de eindzege.

Bondscoach Marco van Basten kon het zich permitteren om in de afsluitende wedstrijd van Groep C negen spelers van het basisteam dat startte tegen Frankrijk rust te gunnen. Alleen Orlando Engelaar en Khalid Boulahrouz keerden terug in de gelederen. De laatste voor een klein uurtje. Daarmee gaf Van Basten een geheel eigen interpretatie aan het serieus benaderen van een wedstrijd, de intentie die hij vooraf tegenover de wereldpers had geuit.

Goed, hij coachte fanatiek langs de lijn en straalde uit dat hij ook dit duel – waarin voor Nederland niets meer op het spel stond omdat de eerste plaats in de groep al zeker was – wilde winnen. Maar wie een negatief resultaat wil uitsluiten, zet niet een groot aantal reservespelers in. Daar kwam bij dat enkele internationals, die tegen Italië en Frankrijk tot de vaste kern behoorden, graag wilden spelen om in het ritme te blijven. Althans, dat hadden zij in interviews laten weten.

Daartoe behoorde bijvoorbeeld spits Ruud van Nistelrooy. Maar Van Basten zei op de persconferentie na het duel tegen de Roemenen de wens van deze spelers niet te kennen.

Zijn assistent John van ’t Schip riep vanuit de zaal zelfs dat die voorkeur ook niet klopte. In de teambespreking had niemand kritiek geuit op het inzetten van de veredelde B-keus tegen Roemenië – of iedere speler zich altijd durft te uiten in zo’n bijeenkomst.

Het neemt niet weg dat Van Basten groot gelijk had dat hij gisteren veel ‘grote namen’ rust gaf. De prominente internationals komen allen uit in uitputtende competities en dan is rust geen overbodige luxe. „Deze spelers hebben tegen Italië en Frankrijk heel zware mentale en fysieke inspanningen geleverd”, motiveerde de bondscoach zijn aanpak. „In het traject naar de kwartfinales was het goed om ze nu te sparen.”

Van Basten kon zich deze luxe veroorloven. De mogelijke tegenstander, Zweden of Rusland, moet vanavond nog voluit gaan. De bondscoach zal hun verrichtingen met belangstelling op tv volgen.

Het inzetten van een aantal bankzitters bood Van Basten en zijn secondanten bovendien de gelegenheid een aantal anderen te beoordelen op vorm. Robin van Persie, door de technische commissie van de UEFA gekozen tot Man of the match, speelde achter spits Klaas Jan Huntelaar en moest groeien in de wedstrijd. Hij kreeg kansen op een treffer, maar miste voor het doel scherpte. Uiteindelijk maakte hij het tweede doelpunt, uit een pass van Demy de Zeeuw, en toen vloog de bal toch weer als een streep in het net.

Ook Arjen Robben speelde wisselvallig. Hij had Oranje na een combinatie met Huntelaar in de eerste helft op voorsprong moeten zetten maar schoof de bal net naast het doel. Van Basten liet zich achteraf geen uitspraak ontlokken over het tweetal. Hij was tevreden over Van Persie die door een blessure lang uit de roulatie is geweest. Dat gaf de Rotterdammer echter geen enkele garantie op een basisplaats in de kwartfinale.

Nu Van Basten Van Persie niet uitprobeerde op zijn geliefde rechterflank, waar nu Ibrahim Afellay speelde, moet de aanvaller niet te optimistisch zijn. Het is bovendien altijd lekker om een speler als Van Persie achter de hand te hebben.

Op de flanken zal Van Basten zijn voorkeur hebben voor slechts één diepgaande speler en dat kan wel eens Arjen Robben worden. Daarover zal de komende dagen ongetwijfeld volop worden gespeculeerd.

Op het middenveld leek het spel bij balverlies soms weer aan Orlando Engelaar voorbij te gaan. De Twente-speler reageerde nogal eens apathisch als de Roemenen met hun onsamenhangende aanpak de Nederlands verdedigingslinie probeerden te doorbreken. Vaak greep John Heitinga dan goed in. Heitinga, de nieuwe kracht van Atletico Madrid, deed een dappere poging zich weer terug te vechten bij de eerste keus.

De inbreng van Huntelaar was niet bijzonder. Nauwelijks te vergelijken met het sterke optreden van Van Nistelrooy eerder. Toch stond Huntelaar weer klaar om de bal in het doel te schieten na een voorzet van Afellay en een hakje van Engelaar (1-0). Oranje B had vrijwel de hele wedstrijd het beste van het spel, terwijl de Roemenen door de zege van Italië op Frankrijk moesten winnen om de kwartfinales te bereiken. Sterspeler Adrian Mutu werd om onbegrijpelijke redenen weer op de linkerflank gehouden, waar hij de confrontatie moest aangaan met de onverzettelijke Boulahrouz.

Na de zware gevechten tegen Italië en Frankrijk, die beiden op een gelijkspel werden gehouden, leek Roemenië er gisteravond doorheen te zitten. Piturca wisselde een spits voor een spits met ook nog dezelfde achternaam: Daniel Niculae kwam erin voor Marius Niculae. Hij durfde geen extra aanvaller in te zetten uit angst dat Oranje dat met al zijn offensieve kwaliteiten zou afstraffen.

Lees het weblog van Auke Kok op nrc.nl/ek

    • Erik Oudshoorn