Televisie Voorkeur

De Engelse band Coldplay, bestaande uit Chris Martin (zang, piano, gitaar, teksten), Jon Buckland (leadgitaar, teksten), Will Champion (drums) en Guy Berryman (basgitaar), speelt tijdens een door de BBC geregistreerd concert hun favoriete nummers als Yellow, The Scientist en Speed of Sound, maar ook enkele nieuwe nummers van hun laatste album. Op de foto Chris Martin. BBC 2, 20.00-20.45u. Chris Martin of British band Coldplay performs during the band's set on the second night of the annual KROQ Almost Acoustic Christmas concert at the Gibson Amphitheatre in Los Angeles December 11, 2005. REUTERS/Chris Pizzello REUTERS

actualiteiten

Eénvandaag. Reportage over leraren die steeds meer klem worden gezet door bemoeizuchtige ouders van leerlingen. In sommige gevallen voelen leraren zich zo op de huid gezeten dat ze hun werk niet meer kunnen doen. Verder een verslag over de Communistische Partij van China die probeert kritische Chinezen die in het Westen wonen de mond te snoeren en te manipuleren, volgens de Chinese kunstenares Zhimin Tang, die jaren geleden naar Nederland vluchtte. De AIVD onderschrijft deze stelling. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Bijna duizend jongens en meisjes zitten in Nederland zonder strafblad achter slot en grendel. De reden: er is geen plek voor hen in de gesloten jeugdzorg. ‘Voor hun eigen veiligheid’ gaan de tieners voor korte of langere tijd de jeugdgevangenis in. Een gesprek met de 13-jarige Vanity die werd opgesloten om haar te beschermen tegen loverboys en met de moeder van de 14-jarige Linsey, die al wekenlang in een cel zit. Verder een portret van de 26-jarige woonwagenbewoonster Sabina Achterbergh, die een handtekeningenactie is gestart voor het behoud van de woonwagencultuur. Ned.2, 20.30-20.55u.

Nova / Den Haag Vandaag. Vandaag presenteerde het kabinet de energienota. Maria van der Hoeven, minister van Economische Zaken, praat erover met Wim Turkenburg, hoogleraar natuurwetenschap en samenleving en betrokken bij het Instituut voor Duurzame Ontwikkeling en Innovatie. Over het belang van olie in het dagelijks leven, kernenergie en andere alternatieven voor energie-opwekking. Ned. 2, 22.45-23.20u.

documentaire

VPRO’s Import: The Yes Men. De grappen van de Amerikanen Mike en Andy hebben een serieuze ondertoon. Als ‘The Yes Men’ doen ze zich voor als afgezanten van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), om met opruiende teksten en zotte vermommingen voor verwarring te zorgen. Met hun antiglobaliseringsboodschap opereren Mike en Andy als guerrillero’s, maar opvallender nog dan hun tactieken is de respons. De documentaire is om die reden zowel vermakelijk als schokkend. Ned.2, 23.55-1.20u.

kunst en cultuur

Oerol Late Night. Live-talkshow vanaf het festivalterrein op Terschelling. Sipke Jan Bousema ontvangt Oerol-liefhebbers, artiesten, muzikanten en eilandbewoners. Ned.2, 23.20-23.55u.

Tribal wives. Eerste deel van een zesdelige serie over zes ‘westerse’ vrouwen die elk een maand bij verschillende stammen gaan wonen om eens anders aan te kijken tegen de spanningen die het westerse leven brengt: carrière, huishouden en familie. Sass Willis, een 34-jarige vrouw uit Oxford gaat op bezoek bij de Kuna, een sterk religieuze indianenstam met innige familiebanden die woont op de koraaleilanden voor de kust van Panama. BBC 2, 22.00-23.00u.

Informatief

De aarde vanuit de hemel. Serie natuurdocumentaires waarin de Franse cineast Yann Arthus-Bertrand laat zien hoeveel schade de mens aan de natuur heeft toegebracht. België 1, 20.45-21.15u

spanning

Veronica Mars. Amerikaanse detectiveserie over een slimme 17-jarige leerling-privédetective. Aflevering One angry Veronica. Ned.3, 19.00-19.45u.

KRO Detectives: The Commander. Engelse detectiveserie. In de aflevering Fraudster wordt de miljonair Donald Griffith dood in zijn zwembad gevonden, een paar dagen nadat hij is aangehouden op verdenking van belastingfraude. Clare Blake en haar team moeten onderzoeken of het moord of zelfmoord was. Ze ontdekken al snel het geheime leven dat Griffith leidde, met een vrouw en twee minnaressen. Met o.a. Amanda Burton. Ned.2, 20.55-22.30u.

amusement

Room 101. Paul Merton praat met ondernemer Sir Alan Michael Sugar over dingen die hij het liefst uit de wereld zou willen bannen, zoals mannen met haarstukjes en kletskousen. BBC 2, 23.00-23.30u.

voetbal

NOS: EK Journaal. Hoogtepunten van de dag, interviews en achtergrondreportages. Nieuws over het Nederlands elftal. Presentatie Toine van Peperstraten en Youri Mulder. Ned.1, 20.00-20.25u.

EK Voetbal: Rusland-Zweden. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag met commentaar van Jeroen Grueter, en wedstrijdanalyse in de rust en na afloop. Ned.1, 20.25-22.45u.

EK Voetbal: Griekenland-Spanje. Voorbeschouwing, rechtstreeks verslag met commentaar van Jan Roelfs. Ned.2, 20.40-22.45u.

NOS Studio Sportzomer. Jack van Gelder praat over het EK 2008 met oud-voetballer Jan Mulder, Marleen Molenaar, manager van het vrouwenteam van AZ, columnist Hugo Borst en de technisch directeur van Ajax, Danny Blind. Ned.1, 22.45-23.40u.

overige sport

Tennis: tennistoernooi Rosmalen. Verslag van de tenniswedstrijden op gras bij het Autotron in Rosmalen. RTL7, 11.40-12.00u., 17.45-18.00u.

Paardensport: Royal Ascot. Van 17 tot 21 juni vinden de paardenraces op Royal Ascot plaats. De BBC doet elke dag verslag van dit beroemdste race-evenement ter wereld. BBC 1, dagelijks 14.45-16.20, BBC 2, 16.20-18.15u.