‘Shi’ieten achter zware bomaanslag in Irak’

Volgens het Amerikaanse leger in Irak is een shi’itische ‘speciale groep’ schuldig aan de autobomaanslag die gisteren in een shi’itische buurt in Bagdad 63 mensen het leven kostte. Meer dan 70 mensen werden gewond, aldus Iraakse tellingen.

Een Amerikaanse legerwoordvoerder zei vanochtend dat het doel was het sektarische geweld nieuw leven in te blazen dat het afgelopen jaar juist aanzienlijk is verminderd. Met de term ‘speciale groepen’ doelen de Amerikanen altijd op afsplitsingen van het Leger van de Mahdi van de shi’itische geestelijke Muqtada Sadr.

De aanslag in Hurriya werd gisteren toegeschreven aan de sunnitische terreurgroep Al-Qaeda-in-Irak, die op dit soort terreur haast alleenrecht heeft. Shi’itisch geweld bestaat doorgaans meer uit moordpartijen en liquidaties. Maar de Amerikaanse woordvoerder zei dat het type voertuig dat voor de aanslag was gebruikt en het soort explosieven in een andere richting wees. Hij stelde dat Haydar Mehdi Khadum al-Fawadi verantwoordelijk was, een „moorddadige schurk” die voor „individueel profijt” weer sektarisch geweld zou willen provoceren. De aanslag was de zwaarste sinds 6 maart, toen een dubbele bomaanslag in de shi’itische wijk Karrada 68 mensen het leven kostte.

Het Iraakse parlement kreeg gisteren juist van zijn vicevoorzitter te horen dat het in september uit de zwaar bewaakte Groene Zone in Bagdad gaat verhuizen naar zijn oude, minder beschermde behuizing uit de tijd van Saddam Hussein.

Het geweld in Irak is aanzienlijk verminderd door een staakt-het-vuren van Muqtada Sadr, een offensief van sunnitische ex-rebellen tegen Al-Qaeda-in-Irak en de uitbreiding van het aantal Amerikaanse militairen in Irak. (Reuters, AP, AFP)