Schapen voor een Chinese veemarkt

Schapen voor een Chinese veemarkt Kashgar, 18 juni. Schapenboeren laden hun schapen uit voor de wekelijkse veemarkt in Kashgar, een Chinese stad in de westelijke provincie Xinjiang. Kashgar heeft een belangrijke handelsgeschiedenis van meer dan tweeduizend jaar, waarin de stad gold als belangrijke post in de zijderoute. Die route bracht Arabische handelaren en zendelingen naar China. Hooggebergte snijdt de stad af van Kirgizië, Tadzjikistan en Pakistan en de Taklamakanwoestijn in China. De veemarkt trekt iedere week vele veehandelaren uit de gehele regio. Kashgar is een van de grootste grenssteden in de regio, maar is ook arm. Volgens Chinese statistieken liggen de laagste inkomens in Xinjiangs hoofdstad Urumqi op zo’n 90 euro per maand. In Kashgar moeten de armsten het met de helft minder doen. Foto AFP Sheep farmers unload their animals for sale at the livestock market in Kashgar on June 15, 2008 in northwest China's Xinjiang Uighur Autonomus Region. Located west of the Taklamakan Desert and at the feet of the Tianshan mountain range in Central Asia, Kashgar is China's westernmost city and has for two millenia been an important Silk Road outpost with a fascinating ethnic mix of Uighurs, Tajiks, Kyrgyz, Uzbeks and Han Chinese. Kashgar's lively Sunday livestock market attracts buyers and sellers from around the region where for thousands of years people have developed a deep emotion with animal hunbandry while gathering years of animal raising experience. Unlike camels who survive with little water in the regions vast deserts, sheep and cattle need water and fodder and are sustained as such by some of the world's biggest remaining prairies in the vast region, known as East Turkestan by its restive Muslim population but officially as Xinjiang, or New Frontier, by its Chinese rulers. AFP PHOTO/Frederic J. BROWN AFP