Sarkozy gaat Franse krijgsmacht hervormen

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft gisteren een drastische hervorming van de strijdkrachten aangekondigd. Het Franse leger moet kleiner en mobieler worden om beter uitgerust te zijn voor de strijd tegen terrorisme. Ook wil Sarkozy dat Frankrijk toetreedt tot de militaire structuur van de NAVO.

In een toespraak schetste de Franse president de strategische prioriteiten van de Franse defensie voor de komende vijftien jaar. Sarkozy zei dat het accent zal komen te liggen op veiligheid binnen de Franse grenzen. Hij maakte plannen bekend voor een kleinere, mobielere en beter uitgeruste krijgsmacht. Ongeveer 10.000 Franse militairen krijgen binnenlandse taken, variërend van verdediging tegen terrorisme, pandemieën en aanvallen van cyberterreur.

Het Franse leger in zijn huidige vorm in een erfenis van de Koude Oorlog. De dreiging kwam toen van de Sovjet-Unie en de Franse krijgsmacht was toegerust op een klassieke, territoriale oorlog. Om meer geld vrij te maken en het leger te moderniseren zullen 54.000 voornamelijk administratieve en ondersteunende banen de komende zeven jaar verdwijnen. Er blijft een strijdmacht over van 225.000 militairen, inclusief burgers.

Sarkozy zei dat niets Frankrijk in de weg staat om weer volledig toe te treden tot de NAVO. De voormalige Franse president Charles de Gaulle trok zijn land in 1966 terug uit het militaire commandostructuur van het bondgenootschap. De beslissing heeft de trans-Atlantische relaties decennia lang beschadigd.

Sarkozy wil dus terug in de NAVO, maar stelde wel drie voorwaarden aan de toetreding. Frankrijk behoudt de vrijheid om te beslissen aan welke operaties het meedoet, het zal tijdens vredestijd geen Frans contingent permanent onder NAVO-bevel zetten, en Parijs houdt de volledige controle over zijn nucleaire arsenaal.

Tegelijk met het aanhalen van zijn band met de NAVO wil Sarkozy de rol van de Europese Unie op defensiegebeid versterken. Europa moet in staat zijn om 60.000 militairen in het buitenland in te zetten. (AP, AFP, Reuters)