Russen weigeren uitkoop door BP

De Russische aandeelhouders van olieconcern TNK-BP, de miljardairs Vekselberg, Fridman, Chan en Blavatnik, hebben een voorstel van BP verworpen om te worden uitgekocht uit het Brits-Russische samenwerkingsverband. Dat zegt een woordvoerder van de miljardairs.

BP zou zijn Russische partners willen uitkopen om TNK-BP vervolgens in zijn geheel te kunnen verkopen aan een Russisch staatsbedrijf als Gazprom of Rosneft. Maar BP wil dan wel een redelijke prijs ontvangen voor de aandelen van zijn Russische partners.

Beide partijen liggen al een tijdje met elkaar in de clinch. Volgens de Russische aandeelhouders zou de koers van TNK-BP de aanleiding voor het conflict zijn. Maar volgens Moskouse analisten is een onderlinge strijd tussen Gazprom en Rosneft over wie van hen het bedrijf in handen krijgt de werkelijke achtergrond van de ruzie.

De miljardairs voeren aan dat BP de leiding over TNK-BP wil overnemen. BP op zijn beurt beticht de Russische aandeelhouders ervan het bedrijf in zijn geheel in handen te willen krijgen. Volgens waarnemers gebeurt dit in opdracht van het Kremlin.

De Russische aandeelhouders vinden dat topman Robert Dudley van TNK-BP de Britse belangen in het bedrijf voortrekt. Ze eisen daarom dat hij en vier andere door BP aangestelde directeuren opstappen. BP weigert zijn directeuren te ontslaan. Volgens de miljardairs is BP op dit moment alleen bereid te praten over het uitkopen van de Russische aandeelhouders in TNK-BP.