Robben voetbalt met vingers in stopcontact

Achteraf zal moeten blijken of Marco van Basten er goed aan heeft gedaan om, zoals gisteren tegen Roemenië, een groot aantal reserves op te stellen. Deze beslissing zal hij in overleg met anderen weloverwogen hebben genomen. Het is goed om spelers rust te geven, al staan ze er fysiek prima op. Aan de andere kant kun je als coach ook zeggen: ik wil in een wedstrijd waar geen druk op staat een paar dingen zien en uitproberen. Aan de driehoek Ruud van Nistelrooy-Wesley Sneijder-Rafael van der Vaart mankeert nog wel wat. De combinaties die zij rondom het strafschopgebied maakten in het oefenduel vorige maand tegen Denemarken, zag je in het duel met de Fransen niet meer terug. Daar had ik nog aan gewerkt.

De opbouw gaat op dit EK beter, maar het spel van Orlando Engelaar was ook tegen Roemenië niet optimaal. Je kunt hem assistentie geven van Van der Vaart, alleen krijg je dan twee controlerende spelers met een ‘linkspoot’.

Robin van Persie vond ik tegen de Roemenen naarmate de wedstrijd vorderde heel aardig spelen, John Heitinga ook. Het was goed dat Robin negentig minuten voetbalde – hij heeft wedstrijdritme nodig. Arjen Robben levert nog een gevecht om echt terug te komen. Hij is te veel met zichzelf bezig. Je ziet dat Robben al een actie wil maken, voordat hij de bal ontvangt. Het is of hij met zijn vingers in het stopcontact voetbalt.

Als Zweden in de kwartfinales de tegenstander van Oranje wordt, zou ik hem misschien tóch opstellen. Deze ploeg heeft vleugelverdedigers die heel veel ondersteuning geven aan het centrum en dan komt er voor Robben ruimte vrij om op te komen. Ik zou op dit moment Zweden als volgende opponent verkiezen boven het onbekende Rusland. Van de Scandinaviërs weten we precies hoe ze spelen. Zlatan Ibrahimovic maakte al twee doelpunten, maar is niet fit. Oud-Feyenoorder Henrik Larsson en oud-Ajacied Markus Rosenberg kennen we ook goed. Christian Wilhelmsson van Deportivo La Coruña is al geblesseerd naar huis. In het centrum van de verdediging zijn Petter Hansson en Olof Mellberg kwetsbaar tegen wendbare spelers als Van der Vaart en Sneijder.

Oranje favoriet? Dat lijkt me wat voorbarig. We kunnen nog veel lastige tegenstanders ontmoeten. In de halve finale bijvoorbeeld Italië of Spanje. Het is nooit goed om een team de tweede maal tegen te komen in een toernooi als je de eerste keer van ze hebt gewonnen. Dat zou dus tegen de Italianen kunnen gebeuren. Spanje is een prachtige combinerende ploeg, daar zit muziek in.

Wat het olympisch elftal betreft: ik respecteer de beslissing van Barry Opdam dat hij heeft afgezegd. Salzburg moest nog flink wat geld voor hem betalen aan AZ en geeft hem niet vrij voor de Spelen. Het ging hem wel aan z’n hart, want na het WK van 2004 is dit het tweede toernooi dat hem door de neus wordt geboord.

Ik zelf zal bij de KNVB mijn contract verlengen tot en met de zomer van 2009. Ik ben nog hartstikke fit en het lijkt me leuk volgend jaar met Jong Oranje ook nog het EK in Zweden te doen.

    • Foppe de Haan