Rebellen in Tsjaad opnieuw in offensief

N`Djamena. Tsjadische rebellen hebben gisteren een vierde stadje binnen drie dagen in het oosten van het land veroverd op het regeringsleger. Am Zoer ligt 80 kilometer ten noordwesten van Abéché, de uitvalsbasis van veel humanitaire missies voor Darfur, de Soedanese regio die grenst aan Tsjaad. De Europese vredesmacht Eufor is actief in de regio. Zestig Nederlandse militairen opereren vanuit Goz Beïda, zo`n 200 kilometer ten zuiden van Abéché, om vluchtelingen te beschermen. Tsjaad beschuldigt Soedan ervan achter de aanval te zitten. Het geweld heeft de hulpverlening in de regio ernstig gefrustreerd. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft haar activiteiten langs de Tsjadische oostgrens opgeschort. Het doel van de rebellen is de val van president Déby.