R’dam gaat babysterfte tegen met geboortecentra

De gemeente Rotterdam gaat twee geboortecentra bouwen, bedoeld voor vrouwen die een verhoogd risico lopen tijdens hun zwangerschap. Ook hoeven vrouwen met een minimuminkomen geen eigen bijdrage meer te betalen voor kraamzorg en een bevalling in het ziekenhuis als ze zijn aangesloten bij een collectieve verzekering.

Dat heeft de gemeente vanmorgen bekendgemaakt bij de presentatie van het actieplan Recht op een Goede Start. De babysterfte in Rotterdam is bovengemiddeld hoog: dertien op de duizend zuigelingen sterven in de buik van de moeder (perinatale sterfte), tijdens de bevalling of vlak na de geboorte. Vooral onder allochtone vrouwen en vrouwen in achterstandswijken sterven méér baby’s vóór of kort na de bevalling dan in de rest van Nederland (tien op de duizend).

De vrouwen maken (te) weinig gebruik van medische zorg, en weten vaak onvoldoende over gezondheidsrisico’s, zoals roken tijdens de zwangerschap. Vorige week maakte het Erasmus MC bekend dat de hogere babysterfte in Turkse en Marokkaanse families in Nederland deels te verklaren is door bloedverwantschap tussen de moeder en de vader.

In de strijd tegen armoede en de daarmee samenhangende babysterfte heeft Rotterdam een collectieve ziektekostenverzekering afgesloten bij Zilveren Kruis Achmea. Ruim 60.000 Rotterdammers met een uitkering of een minimuminkomen kunnen zich daarbij aansluiten, waardoor de eigen bijdragen vervallen. Met de bouw van twee geboortecentra waar vrouwen worden begeleid tijdens hun zwangerschap denkt Rotterdam het aantal sterfgevallen verder terug te kunnen dringen.

Het onderzoek naar babysterfte: nrc.nl/binnenland