Prestatiebeloning bij bank en verzekeraar

Amsterdam. Banken en verzekeraars betalen het vaakst prestatieafhankelijke beloningen aan hun werknemers. Vier op de vijf medewerkers bij deze bedrijven hebben ermee te maken. Dat blijkt uit een gisteren gepresenteerde enquête die de stichting Loonwijzer heeft gehouden op verzoek van FNV Bondgenoten onder bijna 24.000 werknemers. In de textiel- en kledingindustrie en in de landbouw komt prestatiebeloning een stuk minder vaak voor. Daar ontvangen ruim vier op de tien werknemers een of andere vorm van flexibele beloning. Behalve bij de banken en verzekeraars, ontvangen ook in de ICT-sector en de chemische industrie relatief veel werknemers flexibele beloningen. Daaronder vallen bijvoorbeeld bonussen bij goed functioneren van de werknemer. Ook arbeidsflexibiliteit wordt beloond.