Nieuwe fans: ook de Zwitsers kleuren oranje

Nederland wint met het tweede elftal het derde EK-duel van Roemenië met 2-0.

De Zwitsers hebben het Oranje van Marco van Basten in de armen gesloten.

Klaas Jan Huntelaar juicht nadat hij Oranje op 1-0 heeft gebracht. Foto AP Klaas Jan Huntelaar juicht nadat hij Nederland op 1-0 heeft gebracht in het duel tegen Roemenië. Foto AP Netherlands' Klaas-Jan Huntelaar, center, celebrates scoring the opening goal during the group C match between the Netherlands and Romania in Bern, Switzerland, Tuesday, June 17, 2008, at the Euro 2008 European Soccer Championships in Austria and Switzerland. The Netherlands defeated Romania 2-0. (AP Photo/Luca Bruno) Associated Press

Bondscoach Marco van Basten benaderde de derde groepswedstrijd tegen Roemenië als een veredeld oefenduel. Het Nederlandse B-elftal wist slechts bij vlagen het aantrekkelijke voetbal te spelen dat eerder tegen Italië en Frankrijk werd vertoond. Met een 2-0 overwinning voldeed Oranje wel aan zijn sportieve plicht en bleef de euforische stemming bestaan. Met negen punten uit drie wedstrijden is Nederland de afgetekende winnaar van groep C voor nummer twee Italië.

De bondscoach had een dag voor het derde groepsduel tegen de internationale pers verteld dat hij met een zo sterk mogelijke ploeg aan zou treden tegen Roemenië. Dat André Ooijer en Nigel de Jong, die allebei eerder een gele kaart hadden gekregen, niet speelden was logisch. Maar het wekte bevreemding dat Van Basten zijn elftal in vergelijking met de wedstrijden tegen Italië en Frankrijk op maar liefst negen plaatsen had gewijzigd.

Alleen Orlando Engelaar en Khalid Boulahrouz hielden hun basisplaatsen. In de achterste linie mochten doelman Maarten Stekelenburg, John Heitinga, Wilfred Bouma en Tim de Cler beginnen. Demy de Zeeuw en Engelaar waren de twee controleurs van het Nederlands elftal, dat wel volgens het inmiddels gebruikelijke 4-2-3-1-systeem speelde. Arjen Robben en Ibrahim Afellay bezetten op het middenveld de zijkanten. Robin van Persie vertolkte de rol van centrale middenvelder achter centrumspits Klaas Jan Huntelaar.

Nederland maakte tijdens de eerste twee groepsduels met het aantrekkelijke en aanvallende spel zoveel reclame voor zichzelf, dat de Zwitsers massaal achter het elftal van Van Basten gingen staan. Niet alleen de tienduizenden Nederlands fans droegen oranje kleding in de overvolle binnenstad van Bern, maar ook de Zwitserse jeugd had het ‘rood’ van hun uitgeschakelde ploeg vervangen voor ‘oranje’. De komende dagen zal de Hollandmania waarschijnlijk alleen nog maar toenemen.

De Nederlandse en de buitenlandse voetballiefhebbers kregen gisteren slechts bij vlagen sprankelend voetbal te zien. Na ruim een half uur spelen kreeg het Nederlands elftal pas de eerste grote kans. Afellay bediende Boulahrouz met een prachtige steekpass die op zijn beurt Huntelaar aanspeelde. De spits van Ajax schoot de bal over het doel van de Roemeense keeper Bogdan Lobont.

In de tweede helft zette Nederland al kort na rust de toon. John Heitinga bediende Van Persie met een prachtige lange bal. De aanvaller van Arsenal nam de bal goed aan, zette met een soepele beweging zijn tegenstander opzij, maar vergat te scoren. Tien minuten na de pauze was het wel raak. Een voorzet van Afellay werd door Engelaar verlengd waarna Huntelaar de bal voor het intikken had. Drie minuten voor tijd maakte Van Persie op overtuigende wijze het negende doelpunt voor Oranje tijdens dit EK. De aanvaller schoot de bal hoog in het doel en staat nu net als Wesley Sneijder op twee treffers.

Het duel met Roemenië bewees vooral hoe breed de selectie van Oranje is. Van de 23 spelers kreeg alleen reservedoelman Henk Timmer nog geen speelminuten. Vooral in aanvallend opzicht heeft Van Basten keuzes te over. Robben en Van Persie, die beiden terugkomen van blessureleed, kregen tegen de Roemenië beiden de mogelijkheid wedstrijdritme op te doen. Maar Robben noch Van Persie speelden zich gisteren in de basis van Oranje. De kans is groot dat Van Basten komende zaterdag voor een groot deel terug zal vallen op de spelers die tegen Italië en Frankrijk aan de wedstrijd begonnen.

Alleen Engelaar moet vrezen voor zijn plaats. De lange middenvelder van FC Twente viel na een sterk optreden Italië in de wedstrijd tegen Frankrijk al ver terug. En ook tegen Roemenië was Engelaar verre van overtuigend. In dat opzicht was de veredelde oefenwedstrijd van het Nederlands wel leerzaam voor Van Basten.

    • Koen Greven