Nieuw museum met eigentijdse kunst in Berlijn

Berlijn krijgt waarschijnlijk een nieuw museum voor eigentijdse kunst. Een privé-investeerder heeft een uitgewerkt plan klaar om naast Berlin Hauptbahnhof het ‘Museum voor Kunst van de 21ste eeuw’ neer te zetten.

Dit meldde gisteren diverse Duitse kranten. Het museum zal tienduizend vierkante meter expositieruimte krijgen en architectonisch van grote allure worden. Het Guggenheim Museum in Bilbao staat model. In de Duitse kunstwereld wordt volop gespeculeerd wie achter het plan zit. De naam van Nicolas Berggruen wordt genoemd, zoon van de overleden kunstverzamelaar Heinz Berggruen, bekend van het museum in Berlijn-Charlottenburg. Nicolas Berggruen heeft een grote verzameling moderne kunst (ondermeer Andy Warhol, Jeff Wall, Damien Hirst) en beschikt over contacten in het stadsbestuur.

Rond het nieuwe centraal station van Berlijn ligt nog veel grond braak. Er bestaan plannen voor de bouw van een groot hotel, maar tot nu toe was het wachten op een publiekstrekker van architectonische waarde. Met de bouw van het nieuwe museum zou het gebied een culturele impuls krijgen. Een paar honderd meter verderop ligt, enigszins geïsoleerd, het Hamburger Bahnhof, het gemeentelijke museum voor moderne kunst.

Volgens de Berliner Morgenpost is de museumbouw onderdeel van een grote deal met onroerend goed nabij Berlin Hauptbahnhof. De krant schrijft dat de betrokken investeerder in ruil voor zijn museum het recht krijgt om op vier grondkavels naast de nabijgelegen Humboldthaven commercieel onroerend goed te ontwikkelen.

De Berlijnse wethouder van stadsontwikkeling, Ingeborg Junge-Reyer, is „verheugd” over het initiatief. Ze eist wel dat het ontwerp van het museum in een positieve verhouding staat tot de opvallende glazen architectuur van het centraal station.