Nieuw filmpje van Godard op YouTube te zien

Van de dertien Zwitserse filmregisseurs die tijdens het Filmfestival Cannes de kans kregen van de Zwitserse omroep TSR om een item te maken voor het half acht-journaal, springt de oude meester Jean-Luc Godard het meest in het oog. Zijn vier minuten durende filmpje voor het Journal des réalisateurs is de afgelopen weken een tweede internetleven begonnen op YouTube.

Godard recyclet eigen en andermans filmmateriaal en beelden, orakelt over Tijd, Geschiedenis en Vergetelheid. Maar hebben we dat niet al eens eerder gezien? En dan mijmert hij verder over hoe persoonlijke levens en filmlevens, petit histoire en wereldgeschiedenis zich tot elkaar verhouden. Het enige echte probleem van de cinema , verklaart hij, is waar een shot moet beginnen en waar het moet ophouden.

Journal des réalisateurs: Jean-Luc Godard. Te bekijken via YouTube

    • Dana Linssen