Nieuw bod op ASMI van Amerikanen

Het Amerikaanse Applied Materials heeft een partner gevonden om activiteiten van chipmachinefabrikant ASMI over te nemen. Samen hebben zij er maximaal 800 miljoen dollar (517 miljoen euro) voor over.

Dat hebben de Amerikanen gisteren laten weten, meldt het Nederlandse ASMI. Applied Materials hoopt het zo voor ASMI makkelijker te maken een bod te accepteren.

Vorige week had Applied Materials al aangegeven interesse te hebben in twee activiteiten van ASMI. In het nieuwe bod bevestigt het bedrijf uit Silicon Valley dat het daar tussen de 400 en 500 miljoen dollar voor over heeft. Het in technologiebedrijven gespecialiseerde opkoopfonds Francisco Partners heeft tussen de 225 en 300 miljoen dollar over voor de overige onderdelen van de zogeheten front end-divisie, die machines voor de productie van chips maakt. Daarnaast heeft ASMI een meerderheidsbelang in het Aziatische ASM PT, dat verpakkingsmachines voor chips maakt.

Afgelopen vrijdag wees ASMI het eerste bod van Applied Materials af, omdat ze niet met de restanten van de frontenddivisie wilde blijven zitten. Zondag gaf Applied Materials aan dat het verder wilde praten met ASMI en deze week een boekenonderzoek wilde beginnen.

ASMI heeft nog geen commentaar gegeven op het nieuwe bod. De situatie is gecompliceerd omdat het bedrijf ook in gesprek is met activistische aandeelhouders, die eerder vervanging van de bestuursvoorzitter en de commissarissen hadden geëist. Nadat de Stichting Continuïteit een beschermingswal rond het bedrijf had opgetrokken, kregen de partijen van de rechter opdracht om met elkaar te praten voordat hij een uitspraak zou doen over die constructie. Maandag moeten ASMI en zijn activistische aandeelhouders de Ondernemingskamer laten weten of zij een oplossing hebben kunnen vinden.

Analisten van SNS Securities schatten de kans op 50 procent dat de rechter de beschermingsconstructie in stand houdt, nu Applied Materials zich met een vijandig bod in de strijd heeft gemengd. Dat zou de kansen voor dit bod verkleinen. Andere analisten vermoeden dat zich meer bieders in de strijd zullen mengen. Het Nederlandse effectenhuis Theodoor Gilissen verhoogde vanmorgen zijn koersdoel tot 24 euro, De Amerikaanse zakenbank Jefferies tot 25 euro. De koers van ASMI was vanmorgen rond het middaguur met 1,91 procent gestegen naar 21,32, euro.