NAVO begint tegenaanval bij Kandahar

Afghanen ontvluchten uit vrees voor gevechten Arghandab, het nabij Kandahar gelegen strategisch belangrijke district dat door Talibaan-strijders is bezet. Foto AP Afghans carry their belongings on a tractor as they leave the Arghandab district, which is partly controlled by the Taliban militants, for the city of Kandarhar province, south of Kabul, Afghanistan, Tuesday, June 17, 2008. "Last night the people were afraid, and families on tractors, trucks and taxis fled the area," said Mohammad. "Small bridges inside the villages have been destroyed." (AP Photo/Allauddin Khan) Associated Press

Afghaanse militairen en NAVO-troepen hebben vandaag de tegenaanval ingezet, nadat Talibaan-strijders gisteren strategische posities innamen bij Kandahar, de grootste stad in het zuiden van Afghanistan.

Bij een aanval met helikopters zijn twintig strijders en twee Afghaanse officieren omgekomen, zo heeft het Afghaanse ministerie van Defensie vandaag bekendgemaakt. Voor de operatie, die door het Afghaanse leger wordt geleid, zijn drie- tot vierhonderd Afghaanse militairen extra naar de stad gebracht. Groot-Brittannië gaat 230 militairen extra sturen. In het nabij Kandahar gelegen district Arghandab, dat de strijders hebben ingenomen, zouden nu zo’n vijfhonderd opstandelingen zitten. Om Kandahar en omgeving veilig te stellen zijn langs de wegen naar de stad militaire posten ingericht en is een avondklok ingesteld.

De Talibaan-strijders hebben zich in Arghandab verschanst, omdat het een ideale uitvalsbasis is voor aanvallen op de regio rond Kandahar, dat vroeger hun thuisbasis was. Het agrarische gebied staat vol met boomgaarden die de strijders dekking bieden bij luchtaanvallen en het mogelijk maken om ongezien strijders te verplaatsen. Russische troepen, die in de jaren tachtig in Afghanistan actief waren, hebben altijd tevergeefs geprobeerd Arghandab onder controle te krijgen.

De NAVO zou boven het gebied folders hebben uitgestrooid waarin de bevolking wordt gevraagd te vertrekken. Woordvoerder Mark Laity ontkende dat echter vandaag in de International Herald Tribune. In de folders zou de bevolking juist zijn gevraagd om zo veel mogelijk binnen te blijven. Gisteren en vandaag zijn desondanks duizenden mensen op de vlucht geslagen.

De aanval van de Talibaan-strijders volgt op een bomaanslag op de gevangenis van Kandahar vorige week vrijdag, waar bijna vierhonderd strijders zaten opgesloten. Onder hen zouden enkele opstandelingenleiders zijn. De ontsnapte opstandelingen zouden zich hebben aangesloten bij de Talibaan die nu in Arghandab zitten.

In de provincie Helmand zijn vandaag ten oosten van Lashkar Gah bij een aanslag vier Britse militairen omgekomen. (AP, Reuters)

Commentaar: pagina 9