Museum misleid bij aankoop `valse verzameling`

VENLO, 18 juni. Het Limburgs Museum in Venlo is om de tuin geleid bij een zogenaamde `unieke` vondst uit de bronstijd van een `Limburgse` smid uit 1000 voor Christus. Dat maakte het museum gisteren bekend. Het museum kocht in december van een verzamelaar in totaal 83 bronzen fragmenten van onder meer 43 bijlen, 17 zwaarddelen, zes lansspeerpunten en 13 kilo ruw materiaal. In tegenstelling tot wat de verkoper beweerde en het museum aanvankelijk geloofde, blijkt dat die niet van één vindplaats zijn. ”Niet authentiek dus”, vatte een woordvoerder van het museum gisteren samen. Via bemiddeling van een amateurarcheoloog boden de kinderen van een overleden grondwerker uit Limburg de op diens zolder gevonden artefacten aan het Museum aan. De voorwerpen zouden op een plek gevonden zijn bij grondwerk in Midden-Limburg. Het museum kocht ze omdat geen twijfel bestond over de datering. Maar een Belgische deskundige herkende de verzameling onlangs als deels dezelfde die hij in 1995 bij een Belgische handelaar gezien had. Onderzoek leerde dat een deel van de collectie uit Engeland afkomstig was. Een deel van deze oorspronkelijke Engelse bijlen is apart verkocht, het restant is aangevuld met in Limburg gevonden bijlfragmenten.