Leraar met een crack-probleem

Half Nelson Regie: Ryan Fleck € 19,99 *****

Half Nelson

Regie: Ryan Fleck€ 19,99 *****

‘Soms ben je zo ziek van de machine dat je niks anders kunt doen dan je lijf tussen de raderen gooien om hem te stoppen’. Deze tekst is in de speelfilm Half Nelson te horen in een archiefopname uit de jaren zestig, waarin iemand de hele Amerikaanse samenleving als door en door verrot veroordeelt.

In de film is het 2005. Op een school in Brooklyn probeert de blanke geschiedenisleraar Dan Dunne zijn overwegend zwarte leerlingen te leren dat bij verandering altijd tegengestelde krachten aan het werk zijn.

Half Nelson is een uitgesproken politiek en tegelijk prachtig ingehouden verhaal over die tegenkrachten en hoe ze mensen kunnen breken en tot zwijgen dwingen. Dan Dunne’s persoonlijke tegenkracht is crack en dat wordt ontdekt door een van zijn leerlingen, een meisje dat zelf als beginnende dealer wordt meegevoerd door de drugshandel.

Tussen leerling en leraar ontstaat een band – vriendschap is een te groot woord –, een wederzijds onuitgesproken begrip, een besef dat niet alle ellende te vermijden is. Maar de film is veel te slim voor vijfstuiveroplossingen. Hij laat je achter met het gevoel dat alles breekbaar is: levens, verwachtingen, mensen en uiteindelijk de hele wereld.

Ronald Rovers

    • Ronald Rovers