Israël en Hamas sluiten bestand

Israël en de Palestijnse beweging Hamas zijn een staakt-het-vuren overeengekomen in en rondom de Gazastrook. Dat heeft Hamas bekendgemaakt. Het Egyptische staatspersbureau Mena bevestigt dat er een akkoord is. Israël zegt dat het te vroeg is om daarvan te spreken.

Israël en Hamas hebben de afgelopen weken via bemiddeling van Egypte onderhandeld over de voorwaarden voor een staakt-het-vuren. Officieel praten beide partijen niet met elkaar. Israël eist, naast een einde aan de raketbeschietingen en de smokkel van wapens uit Egypte, vrijlating van de gegijzelde militair Gilad Shalit. Hamas wil dat de blokkade van de geïsoleerde Gazastrook wordt opgeheven en wil vrijlating van tientallen Hamas-strijders.

Volgens Hamas zou het bestand, dat een half jaar moet gelden, morgen ingaan. In fasen moet een volledig staakt-het-vuren worden bereikt. Israël en Hamas moeten eerst stoppen met beschietingen, daarna moeten de grensposten met de Gazastrook één voor één meer goederen doorlaten. Pas daarna zullen de partijen praten over een gevangenenruil.

Sinds januari van dit jaar zijn bij aanvallen over en weer vier Israëliërs en ruim vierhonderd Palestijnen om het leven gekomen. Israël probeert de regering van Hamas, die vorig jaar de definitieve macht greep in de Gazastrook, met militaire acties en sancties omver te werpen.

Hoewel de Israëlische minister van Defensie Ehud Barak ontkent dat er van een deal sprake is, heeft een woordvoerder gezegd dat er „een nieuwe werkelijkheid” kan aanbreken als Hamas stopt met het schieten van Qassam-raketten.

Gisteren voerde het Israëlische leger nog een zware luchtaanval op de Gazastrook uit. Daarbij kwamen zeker vijf leden van de Islamitische Jihad om het leven, een concurrerende islamitische beweging. Hierop werden raketten afgeschoten op Israëlisch grondgebied. Daarbij vielen geen gewonden. Onduidelijk is nog of de Islamitische Jihad het bestand steunt. De Palestijnse president Abbas, leider van de seculiere partij Al-Fatah, juicht een bestand toe.