In Schijndel is Boonen weer even wielrenner

De Belgische wielrenner Tom Boonen, in opspraak wegens cocaïnegebruik, startte gisteren in de Ster Elektrotoer. In Brabant kon hij zich eindelijk weer even toeleggen op wielrennen.

Twee mannen fietsen om half zeven ’s avonds door de verlaten Kluisstraat in het Brabantse Schijndel, op weg naar de start van de proloog van de Ster Elektrotoer, een vijfdaagse wielerkoers door Nederland en België. De één – in blauw T-shirt en grijze joggingbroek – is Freddy Viane, een befaamde Belgische wielerverzorger van kampioenen als Johan Museeuw, Frank Vandenbroucke en Lance Armstrong. In de Tour loodste hij de Amerikaanse recordwinnaar door uitzinnige menigten loodste, in Schijndel wijkt hij nu geen moment van de zijde van Tom Boonen, de wielerkampioen in opspraak.

Vorige week lekte in de Belgische media uit dat het nationale sportidool op 26 mei betrapt is op het gebruik van cocaïne, bij een dopingcontrole buiten wedstrijdverband. Volgens de regels van de internationale wielerbond UCI en het wereldantidoping-agentschap WADA leidt dat niet tot een schorsing, want alleen rond wedstrijden is cokegebruik strafbaar. Maar regels zeggen in de huidige wielersport allang niets meer. Begin deze week meldde de Franse sportkrant L’Equipe dat Boonen dit jaar definitief niet welkom is in de Tour de France. En direct na de positieve test schreeuwde Armin Meier, organisator van de Ronde van Zwitserland en eens renner van de beruchte Festina-ploeg, van de daken dat de kopman van Quickstep deze week niet in zijn wedstrijd mocht meedoen. En dus rijdt Boonen op dinsdagavond door de straten van Schijndel.

Niet eerder kreeg de Ster Elektrotoer zoveel mediabelangstelling als in de 22ste editie, zelfs niet toen Steven de Jongh in 2004 op een auto botste die het parcours in tegengestelde richting aflegde. Hoewel zijn ploeg al een dag eerder had laten weten dat Boonen niets zou zeggen, verdringen de cameraploegen zich om vijf voor half zes bij het campertje van Quickstep als de auto met de geplaagde kampioen in de Steeg komt aanrijden. Pr-man Alessandro Tegner, die zijn vakantie in Italië heeft onderbroken om naar Brabant te komen, vraagt om begrip. „Tom moet even tot rust komen”, zegt ook zijn zaakwaarnemer Paul de Geyter.

Tussen de ploegbussen op het plein praat Quickstep-arts Yvan van Mol met Rabocollega Geert Leinders. Wellicht spreken beide Belgen, al sinds de jaren tachtig betrokken bij de medische begeleiding van wielrenners, over een therapie voor de in opspraak geraakte toprenner. Maar in het ‘nieuwe wielrennen’ is het not done om op een genuanceerde manier over een cocaïneprobleem te praten. „Al moet ik zeggen dat ik waardering heb voor de manier waarop manager Patrick Lefevere vorige week op de persconferentie achter zijn renner bleef staan”, zegt Leinders. „Dat hebben we in de wielersport de laatste tijd niet vaak gezien.”

En passant kondigde Lefevere aan dat de sponsors van de ploeg voor drie jaar hebben bijgetekend. Zoals ook CSC en High Road nieuwe sponsorcontracten meldden. „Maar dat wordt nauwelijks opgemerkt”, lacht woordvoerder Tegner zuur. Want de volgende kwestie dient zich aan. Mag Boonen echt niet naar de Tour? „We praten nog met organisator ASO”, zegt Tegner. „De start is pas op 5 juni, tot zolang houden we hoop.”

Zaakwaarnemer De Geyter vraagt zich af of Boonen nog wel naar de Tour moet willen. „Om de Tour te rijden moet je fysiek en mentaal top zijn. Dat is Tom duidelijk niet. Dan ga daar tegen een muur oprijden. Ik weet niet of dat er nu nog bovenop moet komen.” Eerst maar eens de Ster Elektrotoer. „De hemel is Tom op zijn dak gevallen”, zegt De Geyter. „Hier is hij in het wielermilieu, bij de mensen die hij kent, bezig met zijn job. Dat is voor hem nu het beste.”

Om tien over half zeven schiet een geconcentreerde Boonen van het startpodium in de Hoofdstraat. Eindelijk zes kilometer met niets anders bezig zijn dan hard fietsen. Twaalfde tijd, handtekening voor een fan en om kwart voor acht met de auto naar het hotel. In Schijndel is Boonen eindelijk weer even wielrenner.

    • Maarten Scholten