Huizinga geeft 16 miljoen extra aan streekvervoer

Staatssecretaris Huizinga (Verkeer, ChristenUnie) stelt eenmalig 16 miljoen euro ter beschikking om de problemen in het streekvervoer op te lossen. Het is een bijdrage voor de provincies die hiermee de contracten met regionale vervoerbedrijven kunnen verbeteren. Dat heeft de staatssecretaris vandaag bekendgemaakt.

Werkgevers reageerden behoedzaam op de vraag of hiermee de nieuwe cao van kracht wordt. De bonden willen van de werkgevers een bevestiging dat het geld zal worden gebruikt om hun eisen in te willigen. Een woordvoerder van streekvervoerder Arriva zei vanochtend: „We willen eerst op papier hebben wat vanochtend in Den Haag is besproken voor we onze handtekening onder de nieuwe cao zetten. Maar we hebben er alle vertrouwen in dat het zal gebeuren.”

De provincies zullen eind dit jaar clausules in de contracten opnemen om een stijging van de brandstofprijzen te ondervangen. Daarmee moet een einde komen aan de „onbalans” in de contracten, zei Huizinga.

FNV-bestuurder Janny Koppens is positief over de beloftes van de staatssecretaris. „Wij hadden gevraagd om geld voor een overbruggings-cao. Dat is er nu gekomen. De inspanningen die Huizinga deed om tot structurele oplossingen te komen klinken volgens de FNV-bestuurder „niet fout”. Het kabinet beraadt zich nog op de vraag hoe het bedrag voor de provincies moet worden uitgekeerd.

Of er hiermee een einde komt aan de stakingen in het streekvervoer, kon Huizinga vanochtend niet zeggen. Met de vervoersbedrijven heeft ze niet gesproken. Haar gesprekken met de provincies waren bedoeld om „het klimaat” een duw in de goede richting te geven. De staatssecretaris komt daarmee een toezegging na die ze vorige week aan de Tweede Kamer deed. Die riep haar in een spoeddebat op zich met het conflict te gaan bemoeien.