Hiddink verwijt spelers naïviteit

Rusland en Zweden spelen vanavond om een plek in de kwartfinale tegen het Nederlands elftal. Coach Guus Hiddink van Rusland probeerde zijn spelers nog tijdens het EK te harden.

Een vrije dag heeft de Russische nationale ploeg niet gehad bij het Europees kampioenschap. Maar moeten voetballers dan niet even afleiding van de wedstrijden hebben, was de vraag aan bondscoach Guus Hiddink (61) van Rusland. „Nee”, zei Hiddink, „ze hebben in de eerste wedstrijd tegen Spanje het voetbal al even totaal vergeten”.

Hiddink en de bondscoach van Zweden, Lars Lagerbäck, blikten gisteren in het Tivoli-stadion in Innsbruck vooruit op de laatste onderlinge groepswedstrijd, die bepaalt welke ploeg in de kwartfinales de tegenstander wordt van het Nederlands elftal. Het jonge, onstuimige Rusland heeft daarvoor een zege nodig, het ervaren, weinig verrassende Zweden heeft genoeg aan een gelijkspel.

Tot op het vervelende af probeerden beide bondscoaches hun ploegen in de positie van underdog te manoeuvreren. Hiddink prees uitvoerig de Zweedse spits Zlatan Ibrahimovic, Lagerbäck deed dat bij de Russische spelmaker Andrei Arsjavin. Maar van beide spelers wilden de trainers niet zeggen hoeveel minuten ze vanavond zullen spelen. Ibrahimovic heeft een knieblessure, Arsjavin mist wedstrijdritme doordat hij de eerste twee wedstrijden was geschorst.

„Kijk voor welke clubs de Zweedse spelers hebben gespeeld. Vergelijk dat met onze spelers en natuurlijk is Zweden dan de favoriet”, zei Hiddink. „Het is een beslissingswedstrijd en wij zijn niet de uitgesproken favoriet”, reageerde Lagerbäck. „Ik denk dat we twee relatief gelijkwaardige ploegen hebben met een klein verschil in speelstijl. Voor mij is het fiftyfifty en ik hoop dat onze grotere kwaliteit en onze ervaring de doorslag kunnen geven.”

Hiddink kan vanavond een vierde nationale ploeg naar de knock-outfase van een titeltoernooi leiden, na eerdere successen met Nederland, Zuid-Korea en Australië. Om dat te bereiken heeft hij nog tijdens het EK geprobeerd het Russische elftal te harden. Hiddink verweet zijn spelers na de wedstrijd tegen Spanje (4-1) naïviteit. In het duel met de intussen uitgeschakelde Europees kampioen Griekenland werd het vervolgens 1-0.

Voor de tweede groepswedstrijd hadden de Russen enkele uren om met hun familie door te brengen, maar een volledige vrije dag zat er niet in. „Ik ben niet de vijand van de spelers, het enige wat ik van ze wil is dat beetje extra”, zei Hiddink. „Veel van hen kunnen meer dan ze zelf denken. Als je vooruit wilt gaan, dan moet je er aan wennen elke drie of vier dagen een moeilijke wedstrijd te spelen. Het werkt niet als je elke dag de confrontatie zoekt, maar soms moet het.”

Hiddink beloofde in Innsbruck te zullen aanvallen tegen Zweden. „We hebben geen andere keus. Het Russische elftal komt van ver. Natuurlijk was ik liever de wedstrijd ingegaan met de gedachte dat een gelijkspel voldoende zou zijn, maar Russische ploegen kunnen niet een wedstrijd van de eerste tot de laatste minuut controleren.”

Bij Zweden ogen de veteranen Fredrik Ljungberg en Henrik Larsson vooralsnog erg stram, maar Lagerbäck zei toch op hun ervaring te vertrouwen. „Als je in de negentigste minuut geen doelpunt tegen wilt krijgen, is het belangrijk om spelers te hebben die geen gekke dingen doen. Aan de andere kant: kijk hoe het bij Tsjechië tegen Turkije ging.”

    • Michiel Dekker