France Télécom moet bod intrekken

France Télécom overweegt of het zijn ‘vriendschappelijke’ bod op TeliaSonera moet verhogen, nu het Zweeds-Finse telecomconcern het in eerste instantie heeft afgewezen. Maar een eventuele verbetering van het bod zou de rekening voor France Télécom aanzienlijk laten stijgen, zodat het concern een gigantische premie zou betalen voor een bedrijf waarvan de vooruitzichten op zijn best gemengd zijn. Het zou verstandiger zijn de zaak te laten schieten.

De Zweedse regering, die een belang van 37 procent in TeliaSonera heeft, maakt zich zorgen over de miljoenen individuen die de aandelen hebben gekocht voor 85 Zweedse kronen per stuk, toen het bedrijf in 2000 gedeeltelijk werd geprivatiseerd. Het oorspronkelijke bod van France Télécom waardeerde TeliaSonera op een niveau van iets meer dan 56 Zweedse kronen per aandeel.

De Zweedse regering wil naar verluidt geen genoegen nemen met een prijs van minder dan 60 Zweedse kronen per aandeel – een premie van meer dan 30 procent bovenop de koers van vóór de Franse belangstelling.

France Télécom heeft erop gezinspeeld bereid te zijn het bod te verhogen. Maar de ingewikkelde structuur van het bod, een mix van contanten en aandelen, zou een prijs van 60 Zweedse kronen per aandeel zeer kostbaar maken. France Télécom wil de uit aandelen bestaande component van het bod niet wijzigen, wat neerkomt op een ruil van 48 procent van de aandelen van zijn doelwit in een verhouding van drie France Télécom-aandelen voor elf TeliaSonera-aandelen.

France Télécom zou daardoor het uit contanten bestaande deel van het bod op de overige 52 procent van het bedrijf moeten verhogen van de oorspronkelijke 56 Zweedse kronen naar ongeveer 72 Zweedse kronen per aandeel, wat nog eens 2,2 miljard euro zou kosten – ofwel meer dan 40 procent van de geschatte nettowinst van het concern over 2008. De totale rekening in contanten zou daardoor oplopen naar 18 miljard euro, bovenop de schuldenlast van 38 miljard euro.

Bovendien dreigt de structuur van het bod France Télécom in een neerwaartse spiraal te storten: de 2 miljard euro extra zou de aandelen van het bedrijf zelf verwateren, waardoor de aandelencomponent van de transactie minder waardevol zou worden voor beleggers in TeliaSonera.

Er zijn twee manieren om aan deze val te ontsnappen. De ene oplossing zou zijn dat de andere TeliaSonera-aandeelhouders de Zweden onder druk zetten om een lager bod dan de symbolische 60 Zweedse kronen te accepteren. De Finse regering, die 14 procent van TeliaSonera in handen heeft, is naar verluidt meer geneigd tot een compromis. De andere oplossing zou zijn dat France Télécom het bod eenvoudigweg laat vallen, door aan de Scandinavische koppigheid een goed excuus te ontlenen om uit een gênante impasse te geraken.

Pierre Briançon

    • Pierre Briançon