Film van de dag

Le Couperet met o.a. Karin Viard: een zwarte komedie die zijn pijlen richt op het ‘turbokapitalisme’.

Le Couperet. Sublieme tragikomedie, waarin flink te lachen valt om de wederwaardigheden van de werkloze Bruno Davert (José Garcia). In een wereld waarin je zonder werk niemand meer bent en in het geheel niet meetelt trekt Bruno, die bovendien een gezin te onderhouden heeft, daar de uiterste consequentie uit. Hij gaat zijn concurrenten op de arbeidsmarkt een voor een ‘preventief uitschakelen’. Costa-Gavras, bekend van politieke thrillers als Z, État de siège en Missing, richt zijn pijlen in deze satirische zwarte komedie op het ‘turbokapitalisme’, zoals een van de personages het noemt. Costa-Gavras is sowieso dol op de gebakken lucht en het eufemistische taalgebruik van chefs en managers, dat hij satirisch in de film verwerkt. Ook visueel. Voortdurend rijden er enorme met reclame beplakte vrachtwagens voorbij.(Constantin Costa-Gavras, 2005, F/B/E), België 2, 20.40-22.40u.André Waardenburg

    • André Waardenburg