‘Er ontstaat momenteel iets heel moois’

Robin van Persie kende door blessures een teleurstellend seizoen bij Arsenal. Gisteren tegen Roemenië behaalde hij vooral een overwinning op zichzelf. ‘Dat doelpunt voelde als een ontlading.’

Robin van Persie leek in de aanloop naar het EK wel eens dé grote ster van het Nederlands elftal te kunnen worden. Na de groepswedstrijden tegen Italië, Frankrijk en Roemenië is de spelmaker van Arsenal echter niet eens zeker van een basisplaats in Oranje. „Ik weet niet wat de bondscoach met me van plan is. Ik schik me in mijn rol”, stelde de 24-jarige aanvaller een uur na het duel met Roemenië in een tent buiten het Stade de Suisse.

„We hebben zeven zeer goede aanvallers in de selectie. Ik kan op links, op rechts of in het midden. Ik richt me nu op die drie de posities. Ik heb er het volste vertrouwen in dat de bondscoach de juiste keuze maakt.”

Van Persie behaalde tegen Roemenië vooral een overwinning op zichzelf. Na invalbeurten tegen Italië en Frankrijk maakte de sierlijke voetballer voor het eerst sinds tijden weer negentig minuten vol. Drie minuten voor tijd maakte hij in zijn 27ste interland de tweede treffer van Oranje. Van Persie nam de bal aan op zijn borst en schoot hard en hoog in het dak van het doel. „Dat doelpunt voelde als een ontlading. Ik had daarvoor al twee kansen gemist en zat even wat minder in de wedstrijd. Het is mooi dat ik in de slotfase nog de kracht had die aanval af te ronden. Tien minuten voor tijd had de bondscoach nog gevraagd of het nog ging. Ik wilde graag door. Ik voel me fit.”

Van Persie kende door verschillende blessures een teleurstellend seizoen bij Arsenal. Na een korte comeback raakte hij op 28 april in een competitieduel tegen Derby County geblesseerd aan zijn dijbeen. Sindsdien stelde Van Persie alles in het werk om volledig fit te raken voor het EK. In de aanloop naar het toernooi in Zwitserland en Oostenrijk trainde de profvoetballer weken achtereen apart met fysiotherapeut Leo Echteld. De technische en medische staf van het Nederlands elftal wilde hoe dan ook vermijden dat Van Persie opnieuw tegen een blessure aan zou lopen. De bekroning volgde vorige week vrijdag met een doelpunt tegen Frankrijk. Van Persie ging direct juichend op zoek naar Echteld. „Dat had ik hem beloofd. Hij heeft er alles ingestoken om mij fit te krijgen. Het was dus ook een beetje zijn doelpunt.”

Van Persie veranderde de voorbije jaren bij het Londense Arsenal van status. Het aanstormende talent werd een belangrijke speler in het team van Arsène Wenger. In de Premier League speelde hij zijn meeste wedstrijden centraal achter de spits. In het Nederlands elftal van Van Basten speelde Van Persie de afgelopen jaren op verschillende posities. Tijdens de kwalificatiereeks voor het EK acteerde de oud-voetballer van Feyenoord zelfs een paar keer als diepste spits. Een plek die hij als vervanger van Ruud van Nistelrooy ook tegen Frankrijk toebedeeld kreeg. Van Persie: „Ik krijg dan als invaller niet allerlei ingewikkelde instructies van de bondscoach. De tactische dingen heb ik doorgenomen met John van ’t Schip (assistent bondscoach, red.) en van Van Basten kreeg ik een handje en een knipoog. Meer niet. Hij is echt heel relaxed. Wat dat betreft heb ik hem niet zien veranderen.”

Van Persie heeft de selectie onder het bewind van Van Basten naar elkaar toe zien groeien. Volgens de aanvaller is het groepsgevoel tijdens het EK alleen nog maar sterker geworden. Op reservedoelman Henk Timmer na hebben alle internationals inmiddels speelminuten gekregen. Het is illustratief om te zien hoe de internationals voor iedere wedstrijd even naar het vak gaan waar de vrouwen en kinderen zitten. „Dan maak ik even een praatje met mijn vrouw. Even de dag doornemen.”

Van Persie, vader van een anderhalf jaar oude zoon, heeft voor een wedstrijd nooit enorme druk gevoeld. Bij Oranje is dat niet anders. „Nee, extreme stress hebben wij bij het Nederlands elftal niet. Wij blokkeren niet. We vinden het juist leuk om hier te voetballen. Als we het veld opkomen explodeert het stadion. Alles wat je ziet is oranje. Het is alsof we steeds een thuiswedstrijd spelen. Dan ga je er voor. Met z’n allen. Dat gevoel kent de tegenstander niet. Dat de hele wereld met ons meekijkt merken we niet tijdens de wedstrijd.” En dan lachend: „Daar komen we later dan wel achter.”

Van Persie straalde na zijn optreden tegen de Roemenen volop zelfvertrouwen uit. „Er ontstaat momenteel iets heel moois. Dat voel ik in mijn buik. Wij zijn niet te verslaan”, sprak hij vol bravoure. „We hebben nog acht trainingen en drie wedstrijden te gaan. Ik heb een moeilijk seizoen achter de rug, maar als ik straks die beker in mijn handen heb, dan is alles goed. Als we de finale winnen gooi ik premier Balkenende persoonlijk het bad in.”

    • Koen Greven