Een stukje Darfur

Midden op Trafalgar Square in de Britse hoofdstad Londen staan de geblakerde resten van een Afrikaanse hut. Het tafereel verbeeldt de verwoeste dorpen in het de door oorlog geteisterde Soedanese regio Darfur. Aanleiding is Wereldvluchtelingendag, komende vrijdag (20 juni), van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Op die dag wordt aandacht geschonken aan de ruim veertig miljoen vluchtelingen ter wereld.

Bij de strijd in Darfur, die vijf jaar geleden begon toen zwarte rebellen de wapens opnamen tegen de door de regering gesteunde Arabische milities, zijn zeker 200.000 doden gevallen. Alleen al in februari van dit jaar zijn meer dan 200.000 inwoners gevlucht na een reeks aanvallen door het Soedanese regeringsleger. Veel van de vluchtelingen komen terecht in buurland Tsjaad, maar ook daar is het onveilig vanwege plunderaars en vijandige milities.

De aanvallen op dorpen, soms met bombardementen door het leger, en plunderingen gaan nog altijd door, zo schetste hoofdaanklager van het Internationale Strafhof Luis Moreno-Ocampo begin deze maand in een rapport aan de VN-Veiligheidsraad. Hij sprak van „systematische misdaden” zoals verkrachting van vrouwen en meisjes in ontheemdenkampen en de marteling van lokale bestuurders, om armoede en onveiligheid te „organiseren”.