een dag vol euro 2008

De weg naar de finale in Wenen op 29 juni NRC 180608 / RL, MJ/ Bron: KNVB

Petra van den Ham stapte gisteren nietsvermoedend uit de trein in Bern. Even later stond ze met een grote Zwitserse kaas van 20 kilo in haar handen te poseren voor tientallen fotografen. De 37-jarige Houtense bleek de 500.000ste bezoeker in Bern tijdens het Europees kampioenschap voetbal. In het stadhuis van Bern riep burgemeester Alexander Tschäppät de Nederlandse naar voren tijdens de afsluitende persconferentie. Voor Bern zit het EK er vandaag op. Tschäppät overhandigde Petra naast de kaas ook veel Zwitserse chocolade.

Het ziet ernaar uit dat de Duitse bondscoach Joachim Löw tijdens de kwartfinale van het EK tegen Portugal morgen op de tribune moet plaatsnemen. Löw werd maandag in het laatste groepsduel met Oostenrijk met zijn collega Josef Hickersberger door scheidsrechter Mejuto Gonzales naar de tribune gestuurd wegens het overtreden van de regels in het coachvak langs het veld. De regels van de Europese voetbalunie UEFA geven aan dat in dat geval de trainer automatisch voor het komende duel is geschorst. De straf geldt zolang de UEFA niet tot een ander oordeel komt. De tuchtcommissie van de bond buigt zich vandaag over de affaire.

Het is onzeker of Duitsland morgen in de kwartfinale tegen Portugal kan beschikken over aanvaller Lukas Podolski. De spits, die op het EK al goed was voor drie treffers, kampt met een kuitblessure. Torsten Frings heeft mogelijk zijn laatste wedstrijd op het EK gespeeld. De Duitser brak maandag in de gewonnen wedstrijd tegen Oostenrijk een rib.

De Wiener Staatsoper, doorgaans een van de best bezochte operatheaters ter wereld, heeft duidelijk te lijden onder het EK. Maandagavond, toen gastland Oostenrijk met 1-0 van Duitsland verloor, was slechts 71 procent van de stoelen bezet. Normaal ligt dat percentage op 99. Volgens de Wiener Staatsoper laten veel mensen de weg naar het theater tijdens het EK links liggen. De Fanzone in Wenen ligt er vlakbij. Het lawaai is storend. Terwijl het operaseizoen in Wenen het einde nadert, heeft de leiding van het theater al besloten de voorstelling voor zondag 29 juni, de dag van de finale, af te gelasten.

De organisatoren van de Oranjecamping zijn vol vertrouwen over de afloop van de zaterdag te spelen kwartfinale van het Nederlands elftal. Sinds gistermiddag kunnen mensen een plaats op de camping reserveren voor de halve finale en finale in Wenen.

Om de toenemende Oranjemanie te faciliteren heeft luchtvaartmaatschappij transavia.com besloten extra vluchten in te zetten op Bazel. De extra vluchten vertrekken vrijdagavond en zaterdagochtend, de terugvluchten zijn op zondag. De luchtvaartmaatschappij had op verzoek van grotere groepen geïnteresseerden al extra charters ingezet, nu wordt ook het aantal EK-lijndiensten verdubbeld.

De spelers van Rusland kunnen rekenen op een forse bonus als de kwartfinale wordt gehaald. Volgens Russische media is de premie voor het bereiken van de laatste acht sterk opgeschroefd. Het halen van de laatste acht wordt beloond met 7 miljoen euro. Elke speler ontvangt bij dat succes 300.000 euro in plaats van de eerder toegezegde 250.000. Volgens de krant Twoj Djen krijgt Guus Hiddink voor het bereiken van de laatste acht 500.000 euro.

Hiddink houdt zijn Russische sterspeler Andrei Arsjavin vanavond mogelijk op de bank in de cruciale groepswedstrijd tegen Zweden. De spelmaker moest de eerste twee wedstrijden bij het EK missen door een schorsing. „Hij heeft een gebrek aan wedstrijdritme, doordat hij lange tijd niet gespeeld heeft”, aldus Hiddink. Rusland moet winnen van Zweden om door te dringen tot de kwartfinales. Daarin is Oranje de tegenstander.

De weg naar de finale in Wenen op 29 juni NRC 180608 / RL, MJ/ Bron: KNVB