Disco van Sam Sparro is helemaal van deze tijd

Sam Sparro:Sam Sparro ****

Toen Chaka Khan hem voor het eerst hoorde zingen, in een kerk, zei ze: „Verdomme, die witte jongen kan zingen!” Inderdaad, Sam Sparro, een witte 25-jarige jongeman die opgroeide in Los Angeles en Londen, kán zingen. Zijn soulvolle stem heeft een groot bereik en klinkt opmerkelijk donker.

Dat dreigende stemgeluid is een goed tegenwicht voor de de vrolijke en soms kitscherige nummers op zijn debuutalbum. Sparro verenigt funk, soul en disco in zich en doordrenkt dat alles met de op dit moment zo populaire elektropop. Het album ademt de muziek uit de jaren tachtig, zoals in het prachtige Sick, een new wave-achtig nummer waarin Sparro klinkt als een nazaat van Depeche Mode, dat wordt gevolgd door Waiting for time, dat weer herinneringen oproept aan een vroege Duran Duran. Maar ondanks al die verwijzingen wordt de muziek nooit nostalgisch of, erger, belegen. Sam Sparro is wel degelijk van nu. Het tempo ligt hoger dan twintig jaar geleden, en de synthesizers zorgen voor een schellere en ruwere sound dan toen. Ook wordt zijn muziek niet kauwgomballenzoet, zoals bij Mika, het discofenomeen met wie Sparro vaak wordt vergeleken.

Op 8 juli staat Sparro in het voorprogramma van Mika, in Amsterdam. Daar steekt hij hoogstwaarschijnlijk zijn gastheer de loef af.

Yaël Vinckx

Beluister het nieuwe album van Sam Sparro in z'n geheel via de website nrcnext.nl/muziek

    • Yaël Vinckx