De dollar wint aan kracht door strijd tegen inflatie

Er komt een eind aan het zwakker worden van de dollar. Valutahandelaren verwachten dat de Amerikaanse strijd tegen de inflatie de dollar steunt.

De koers van de dollar zal de komende maanden aantrekken, omdat de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de rente naar verwachting zal verhogen om de inflatie te beteugelen.

Dit zeggen valutahandelaren die het Amerikaanse persbureau Bloomberg heeft gevraagd naar hun verwachting omtrent de dollar in de komende maanden.

„De dollar heeft de bodem bereikt. Ik zet mijn geld op een stijging”, aldus valutaspecialist Andrew Wilkinson van Interactive Brokers volgens Bloomberg.

Nadat de dollar maandenlang gestaag verder wegzakte ten opzichte van de euro en de Japanse yen, was vorige week sprake van een omkering van deze beweging. Valutahandelaren verwachten dat dit het begin is van een langere termijn van aantrekkende dollarkoersen. De voorspelling van 39 valuta-experts is dat de dollar eind dit jaar 2,5 procent zal zijn opgekrabbeld naar een koers van 1,50 dollar voor een euro.

Centraal in de koersverwachtingen is de wijziging van het standpunt van de Federal Reserve over de inflatie. Fed-voorzitter Ben Bernanke heeft begin juni gezegd dat de Fed zich zorgen maakt over de oplopende prijsontwaarding in de VS en de afkalvende dollarkoers. De dollar moet een „sterke en stabiele munt” blijven, aldus Bernanke.

De Fed heeft zowel tot taak om te zorgen voor stabiele prijzen als om de werkgelegenheid in stand te houden. Het rente-instrument van de centrale bank is voor beide doelstellingen essentieel: hogere rente dempt prijsstijgingen, lagere rente stimuleert de economie.

Sinds vorig jaar zomer heeft de Fed de rente agressief verlaagd om het hoofd te bieden aan de financiële crisis en om de dreiging van een economische recessie te voorkomen. Door de renteverlagingen kelderde de dollar naar een historisch dieptepunt. Aangezien importprijzen voor energie en grondtoffen hierdoor stegen, nam de inflatie fors toe. In mei was sprake van een stijging van de Amerikaanse inflatie met 1,4 procent.

Nu de aandacht van de Fed verschuift naar inflatiebestrijding verwachten valutahandelaren dat de rente de komende maanden van het huidige niveau, 2 procent, stapsgewijs omhoog zal gaan naar 2,75 procent. De Amerikaanse futures markten geven ook aanwijzingen dat de rente de komende maanden zal stijgen. Dat kan goed nieuws betekenen voor de prijs van olie: een aantrekkende dollarkoers heeft het omgekeerde effect op de olieprijzen.

Volgende week houdt de Fed zijn maandelijkse vergadering, maar dan wordt nog geen rentestap verwacht. Een recessie in de Amerikaanse economie is nog niet afgewend. De acute dreiging van een financiële crisis lijkt na de redding van de investeringsbank Bear Sterns begin maart weliswaar voorbij, maar de problemen bij de Amerikaanse financiële instellingen zijn nog lang niet over.

Wel wordt volgende week harde taal van het Fed-bestuur over de oplopende geldontwaarding verwacht. Dergelijke uitspraken kunnen een bijdrage leveren aan het temperen van de inflatieverwachtingen.

    • Roel Janssen