Daimler: fabriek in Hongarije

Het Duitse autoconcern Daimler gaat voor ruim 800 miljoen euro een nieuwe fabriek bouwen in het Hongaarse Kecskemet. Dat heeft het bedrijf vandaag bekengemaakt.

De fabriek komt ongeveer 80 kilometer ten zuidoosten van de Hongaarse hoofdstad Boedapest te staan. De nieuwe fabriek moet werk bieden aan ongeveer 2.500 werknemers. De fabriek is bedoeld voor de productie van de compacte Mercedes A- en B-klasse. De komende tijd wil Daimler twee nieuwe compacte modellen op de markt brengen.

Ook investeert het moederconcern van Mercedes Benz 600 miljoen euro in zijn fabriek in Rastatt, in het Zuidoosten van Duitsland. Daar worden de twee huidige compacte modellen geproduceerd. Met de nieuwe modellen hoopt Daimler nieuwe klanten te kunnen trekken.

De investering in de huidige fabriek en de bouw van een nieuwe fabriek moeten de productiecapaciteit vergroten. Het bedrijf heeft onder meer voor Hongarije gekozen als vestigingsplaats vanwege de lage loonkosten.

Het Duitse bedrijf Daimler boekte vorig jaar een nettowinst van 4 miljard euro. Dit jaar verwachtte het bedrijf nog meer winst te maken. Ook haalde Daimler in 2007 een recordverkoop van 1,29 miljoen auto’s van de merken Mercedes-Benz, Maybach en Smart. Vooral de verkoop van Mercedes C-klasse en de sportieve terreinwagens droeg bij aan het resultaat.