Cocaïne als rivaal

N.E.R.D. member Pharrell Williams listens during an interview for the television show "MuchOnDemand" to promote their upcoming release "Seeing Sounds" in Toronto, May 21, 2008. REUTERS/ Mike Cassese (CANADA) REUTERS

‘All the girls standing in the line for the bathroom!’ Pharrell Williams zingt het alsof hij ervan schrikt, vier keer achter elkaar. Wat doen die meisjes daar in de rij voor de wc? Moeten ze allemaal plotseling heel nodig? Nee, ze willen naar binnen om cocaïne te snuiven. Dat blijkt uit wat Williams verder zingt over opgerolde ‘briefjes van honderd’, over ‘feestvieren in de zesde versnelling’, en natuurlijk uit de titel van de nieuwe N.E.R.D-single: Everyone Nose.

Pas geleden haalde cocaïne ook al de hitparade, met het liedje The Girl You Lost To Cocaine van Sia. De titel dekt de lading. Sia beschrijft haar liefdespartner, die erbij staat als ‘een sneeuwman’. Ze ziet het niet meer zitten. „Ik was er altijd voor je, maar nu is het genoeg. Ik ben weg.” ‘The girl you lost’ is dus niet het meisje dat aan drugs ten onder ging, maar het meisje dat er geen zin meer in had.

Cocaïne is een populair onderwerp bij popmuzikanten, en dat is het altijd geweest. Johnny Cash zong Cocaine Blues, Eric Clapton Cocaine, Dillinger Cocaine running around my brain, Queens Of The Stone Age bezong cocaïne in Feel Good Hit Of The Summer. Opvallend aan de liedjes van N.E.R.D en Sia is dat cocaïne hier niet wordt beschreven als ongezonde drug, maar als rivaal. Cocaïne, zo horen we hier, staat in de weg van de liefde. Je liefje heeft meer belangstelling voor snuiven dan voor seks. ‘See, I’ll never get laid/ while I’m running your life’, zingt Sia over haar partner. ‘You just wanna dance in your wreckless path’, zingt Pharrell afgunstig. Het meisje gaat liever naar de wc dan dat ze met hem naar de zonsopgang gaat kijken.

Pharrell wil dit meisje duidelijk maken dat de liefde leuker is dan opengesperde pupillen, zwetende handen. ‘Wipe your face, cool down / have a drink, it’s on me’. Maar vergeefs: ‘You would rather party’.

Misschien moet Pharrell haar vertellen dat de liefde zelf óók een drug kan zijn. Love Is The Drug - daar heeft Roxy Music lang geleden al eens een liedje over geschreven.

Hester Carvalho

    • Hester Carvalho