Chávez op bezoek bij gebroeders Castro

De Cubaanse tv toonde gisteren Fidel Castro, in trainingspak in de Cubaanse driekleur, terwijl hij met zijn broer Raúl de Venezolaanse president Hugo Chávez ontvangt Foto AFP Cuban former president Fidel Castro (C),is seen on June 18, 2008 in Havana during a meeting with Venezuelan president Hugo Chavez (L) and his brother and new Cuban President Raul Castro (R). Castro, 81, looked thin but animated as he spoke in a garden with Venezuelan President Hugo Chavez and his brother, Cuban President Raul Castro in the first images released of the convalescing former president since January. AFP PHOTO/ESTUDIOS REVOLUCION AFP

Van de Cubaanse leider Fidel Castro zijn gisteren voor het eerst sinds vijf maanden weer bewegende beelden vrijgegeven. De staatstelevisie berichtte gisteren over een ontmoeting tussen Castro, zijn broer Raúl en de bezoekende Venezolaanse president Hugo Chávez. Het verslag dat zonder geluid werd uitgezonden, zou zijn opgenomen in Havana.

In juli 2006 droeg Castro (nu 81) de macht ‘tijdelijk’ over aan de vier jaar jongere Raúl, nadat hij was getroffen door bloedingen in de maagstreek. In februari dit jaar volgde Raúl zijn broer definitief op – als staatshoofd, maar niet als partijleider, de functie waarbij in socialistische landen normaal de echte macht berust. Sindsdien breekt Raúl voorzichtig met het economisch beleid van Fidel door te experimenteren met meer vrijemarktwerking.

Chávez was de afgelopen jaren de belangrijkste politieke bondgenoot van Fidel Castro, maar met Raúl is zijn band minder warm. Niettemin is hij Cuba ook de afgelopen twee jaar goedkope olie blijven leveren. Gisteren meldde Chávez dat hij met de Castro’s vooral heeft gesproken over de voedsel- en energiecrises in de wereld. Over Fidel: „Hij zit daar, is in leven en goede doen, denkend, schrijvend en belangrijke strategieën voor Cuba en Latijns-Amerika dicterend.” (AP)

De videobeelden en meer via: nrc.nl/cuba