Britse rechter laat radicale geestelijke op borgtocht vrij

Londen. De radicale moslimgeestelijke Abu Qatada, die in Groot-Brittannië woont, wordt op borgtocht vrijgelaten. Dat heeft een hoge Britse rechter gisteren bepaald. De in Jordanië geboren Palestijn Qatada wordt wel ”de spirituele ambassadeur van Osama bin Laden in Europa” genoemd. Na zijn vrijlating komt hij 22 uur per dag onder huisarrest te staan. Eerder dit jaar won Qatada een hoger beroep tegen deportatie naar Jordanië omdat hij een groot risico op marteling zou lopen als hij werd uitgeleverd aan Jordanië. Hij is in Jordanië bij verstek tot levenslang veroordeeld wegens terroristische activiteiten. Het vonnis is een forse tegenslag voor de Britse overheid, die Abu Qatada als een bedreiging voor de nationale veiligheid ziet. ”Ik ben zeer teleurgesteld dat de rechtbank Qatada op borgtocht heeft vrijgelaten”, zei minister van Binnenlandse Zaken Jacqui Smith. Ze beloofde in beroep te gaan tegen de uitspraak.