Bloggen over voetbal uit een Frans klooster

Eerst maar een bekentenis, nu het volgen van de voetbalwedstrijden van Oranje via het liveverslag van ‘twitter’ op de website nrcnext.nl aan populariteit wint. De correspondenten uit Rome (Bas Mesters) en Parijs tikten van minuut tot minuut op internet hun commentaar bij Italië-Frankrijk.

De werkelijkheid is dat ‘RM, Parijs’ zijn tekst gisteravond niet verzond vanuit Parijs, maar vanaf een bekende rots voor de Normandische kust, met uitzicht op een hoogoprijzend klooster waarvan de bouw begon in het jaar 708. Maar dat stond er niet bij. Want commentaar van ‘RM, Mont Saint Michel’ vraagt om uitleg – en die zou alleen maar storen. Eerlijk gezegd: deze rots, dit kloostereiland waar ik ben voor een nog te schrijven reportage, is niet zo’n geschikte plaats voor een voetbalverslag. Voetbal is ver weg op de Mont St. Michel. Het toeristenseizoen is nog niet in volle gang, ’s avonds is het horecapersoneel vroeg naar huis op het vasteland. En de twintig resterende monniken – als ze de uitschakeling van de Franse elf al hebben gevolgd, dan zonder het ruisen van de zee te verstoren. Ik zat in een hotelletje op bed. Tv aan, computer op schoot, ingelogd in het blogsysteem van de krant. Van mij werd verwacht dat ik doorgaf wat de Franse commentatoren zeiden.

Zo kan het werk van een correspondent er nu dus uitzien. Dezelfde ontplofte gelijktijdigheid als bij de lezer/kijker/luisteraar thuis. Had u ook tv, computer en telefoon aan? Om het een te volgen en het ander te doen? We raken er allemaal razendsnel aan gewend: fysiek verkeren in de ene omgeving en virtueel in de andere. Jongleren met verschillende ‘werkelijkheden’ – in de vaste overtuiging dat dit iets heel anders is dan verschillende ‘waarheden’. We zijn alomtegenwoordig. Niet echt álom, natuurlijk. President Sarkozy bijvoorbeeld heb ik gisteren verwaarloosd. Hij verkleinde ’s morgens per toespraak het Franse leger. Maar het stuk daarover staat vandaag elders in de krant, uit de veilige handen van de geostrategische specialist.

Lees het EK-verslag op nrcnext.nl/twitter

    • René Moerland