Bij AH betalen met wijsvinger

Bij een Albert Heijnfiliaal in Breukelen kunnen de klanten het komende half jaar afrekenen met hun wijsvinger. Meer dan zestig deelnemers zouden zich inmiddels gemeld hebben voor de proef van de supermarkt en Equens, het vroegere Interpay. Tijdens een soortgelijke proef bij de Duitse supermarkt Edeka vorig jaar bleek dat vingerafdrukken gemakkelijk vervalst konden worden. Een woordvoerder van Albert Heijn wijst er op dat de apparatuur pas na lang proberen werd misleid. „Bij Edeka konden klanten in een beschermde omgeving meer pogingen wagen, bij ons krijgt de klant één kans aan de kassa. Als dat mislukt, wordt hem of haar gevraagd anders af te rekenen.” AH onderzoekt ook afrekenen per gsm (in Rotterdam) en ‘contactloos’ betalen (Amsterdam) met een chip en een sensor. (NRC)

Lees hoe 2 next-redacteuren hun vingerafdruk eenvoudig vervalsten via nrcnext.nl/links