Bieten en blauwe kaas

Voor 3-4 personen als voorgerecht:2 rauwe bieten6-8 eetlepels fijngesneden bieslook60 gram jonge veldsla, gewassen en gedroogdolijfolie extra vergine80 gram roquefort, verkruimeld

Geroosterde bietjes hebben meer smaak dan de gekookte bietjes uit de winkel. Door een flink aantal bietjes (bijvoorbeeld zes stuks) tegelijk te roosteren, zijn er voor langere tijd gare bietjes in huis die telkens anders bereid kunnen worden. Ze zijn ruim een week houdbaar in de ijskast.

Bereiding: Wikkel de bieten in aluminiumfolie en rooster ze in een voorverwarmde oven (220 graden) tot ze gaar zijn; dat moment is meestal na een vol uur aangebroken als je de bieten in de oven van verre kunt ruiken. Draai de oven uit en laat de bieten daarin afkoelen. Het roosteren kan heel gemakkelijk ’s avonds worden gedaan of ’s morgens vroeg omdat ze niet meteen gegeten hoeven te worden.

Verwijder van 2 geroosterde bieten (400 gram) het velletje en snijd het worteluiteinde en de aanzet van de bladstelen weg. Halveer de bieten en snijd de helften vervolgens in dunne plakjes, halveer die nog eenmaal overdwars zodat handzame dunne plakjes worden verkregen.

Doe de plakjes biet over op een grote, platte serveerschaal. Bestrooi ze met bieslook en veldsla, besprenkel het geheel met 6 eetlepels olie en schep alles luchtig om.

Strooi de verkruimelde roquefort over de salade en serveer meteen.

Florine Boucher

Morgen: Nasi goreng met makreel

    • Florine Boucher