Basketbalkampioen Celtics vernedert LA

De coach van Boston, Doc Rivers, krijgt een emmer sportdrank over zich heen. Foto AFP Boston Celtics' head coach Doc Rivers is showered in gatorade winning Game 6 of the 2008 NBA Finals in Boston, Massachusetts, June 17, 2008. Celtics won against Los Angeles Lakers 131-92 and win the series 4-2. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS AFP

De basketballers van Boston Celtics hebben gisteravond de titel veroverd in het Noord-Amerikaanse profbasketbal, de NBA. De ploeg vernederde in het zesde finaleduel de Los Angeles Lakers met 131-92 en zette de eindstand in de best-of-seven op 4-2. Het was de eerste NBA-titel voor de Celtics sinds 1986, de zeventiende in hun bestaan. En die lijkt de geschiedenis in te gaan als ‘The Boston Massacre’.

Het was het tweede grote sportfeest in korte tijd in Boston. Vorig najaar wonnen de Boston Red Sox de World Series, de finale in het Noord-Amerikaanse honkbal.

Zelden was een slotduel in de finale van de NBA zo eenzijdig als gisteren het duel tussen Boston en Los Angeles. De Lakers hadden werkelijk niets in te brengen en stonden tegen het einde van de wedstrijd zelfs met 43 punten achter. Het is dat de Celtics in de slotfase de teugels lieten vieren, anders was de nederlaag wellicht historisch groot geweest.

Boston dankte de titel aan met name Kevin Garnett, Ray Allen en Paul Pierce. Dit trio scoorde het hele seizoen aan de lopende band en maakte van Boston de grote favoriet voor de titel. Ook in het zesde finaleduel trokken zij weer de kar. Garnett en Allen maakten ieder 26 punten, waarvan Allen zeven driepunters. Pierce noteerde zeventien punten en werd uitgeroepen tot waardevolste speler van de NBA-finale.

„Op de dag na dat mijn kind werd geboren, is dit de gelukkigste dag van mijn leven. Ik ben van plan een maand niet te slapen”, zei een opgetogen Garnett na het behalen van de titel. „Er wel eens uitgepikt door een bullebak op school? Ik heb de bullebak knock-out geslagen. Zo voel ik me.”

Coach Doc Rivers van Boston zag een geweldige ploeg. „Offensief en defensief was het perfect”, zei de coach, die bekende dat zijn eerste gedachten uitgingen naar zijn in november overleden vader. „Ik moest er inwendig om lachen, want ik wist namelijk wat hij gezegd zou hebben. ‘Het werd tijd’.”

Los Angeles Lakers was in 2002 voor het laatst kampioen. De ploeg stond voor de elfde keer tegenover Boston Celtics in de finale van de NBA. De Lakers verloren voor de negende keer. (ANP)

Bekijk beelden van het feestje in de kleedkamer van de Celtics op nrc.nl/sport