Balkenende maant tot spoed met EU-verdrag

DEN HAAG. Premier Balkenende wil ondanks het Ierse `nee` tegen het EU-verdrag vertraging in de ratificatieprocedure voorkomen. ”We moeten geen tijd verloren laten gaan”, zei hij gisteren in de Tweede Kamer naar aanleiding van de negatieve uitkomst van het referendum in Ierland, eind vorige week. Zijn oproep leverde zware kritiek op van de oppositiepartijen. ”Dit is een slag in het gezicht van de Ieren”, zei Jasper van Dijk ( SP). Hij wees erop dat Balkenende daags nadat de Europese Grondwet in Nederland door middel van een referendum was verworpen, verklaarde dat de Grondwet dood was. Volgens Balkenende is het verworpen verdrag sindsdien aangepast en hebben reeds achttien landen de tekst al geratificeerd. ”Haast is nergens voor nodig”, zei VVD`er Han ten Broeke, die overigens wel vindt dat de procedure in Nederland moet worden afgerond. De Tweede Kamer ging twee weken geleden akkoord; de Eerste Kamer buigt zich volgende maand over het verdrag. Het PVV-Kamerlid De Roon zei dat de ratificatieprocedure ”in de ijskast moet” totdat duidelijk is of en hoe wordt tegemoet gekomen aan de Ierse afwijzing.