Asperges en garnalen

Een beetje vreemd, maar wel lekker, dit roerbakgerecht van asperges en garnalen met Thaise smaakmakers en roomboter.

Voor 2 personen:

500 g witte asperges, geschild

1 eetlepel arachideolie

300 g grote grijze garnalen

1 flinke eetlepel Thaise rode currypasta

60 g roomboter

2 in reepjes gesneden lente-ui

½ eetlepel Thaise vissaus

sap van 1 limoen

2 eetlepels fijngehakte koriander

Schil de asperges en snijd het houtige stukje van de onderkant af. Doe de schillen en stukjes in een (stoom)pan, zet ze onder water en breng dat aan de kook. Leg de asperges in een stoommandje of vergiet en hang boven het kokende water. Leg een deksel op de pan en stoom de asperges in 10 minuten beetgaar. Snijd elke asperge daarna in drie stukken. Maak de garnalen schoon. Trek de kop eraf, pel ze, maar laat de staart zitten. Verwijder het zwarte nerfje dat over de rug loopt. Laat een wok op hoog vuur gloeiend heet worden. Schenk er de arachideolie in en roerbak de garnalen twee minuten. Schep ze uit de wok, en fruit hierin de currypasta 30 seconden. Doe de roomboter, de asperges en de garnalen erbij en laat alles anderhalve minuut stoven. Haal de wok van het vuur en voeg de lente-ui, het limoensap en de vissaus toe. Schep nogmaals om en bestrooi het gerecht met koriander. Lekker met pandanrijst.

Stuur jouw beste barbecuerecept voor de nrc.next barbecuewedstrijd naar nrcnext.nl/koken. Kijk op nrc.tv voor Janneke’s recept van de week.

    • Janneke Vreugdenhil