50.000 euro voor artistieke games

Er komt 50.000 euro beschikbaar voor het maken van games met een ‘artistieke meerwaarde’. Het geld is afkomstig van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst (BKVB) en het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties.

De fondsen willen de ontwikkeling van artistieke computerspelletjes bevorderen maar vinden dat tot nu toe ‘de artistieke mogelijkheden onvoldoende worden benut’. „Het is een eerste aanzet”, zegt Hans Maarten van den Brink, directeur van het Stimuleringsfonds. „Een soort lokaas om producenten en culturele instellingen mooie plannen te laten bedenken. Voor de boeiendste projecten zoeken we naar productiegeld.” Van den Brink vindt het belangrijk om meer aandacht aan computerspelletjes te besteden omdat „kinderen tegenwoordig veel tijd doorbrengen met gamen.”

Het geld wordt toegekend aan een plan waarin een beeldend kunstenaar of vormgever samenwerkt met een gameontwikkelaar of (culturele) instelling. Plannen zullen door de drie organiserende instanties worden beoordeeld op een combinatie van technische en artistieke kwaliteit.

Het initiatief volgt uit een bijeenkomst die begin juni plaatsvond tussen gameproducenten en vertegenwoordigers van culturele instellingen. Er bleek grote belangstelling te bestaan om te gaan samenwerken. „Zeker de instellingen met grote historische archieven zoals het Filmmuseum en Rijksmuseum zouden grondstoffen kunnen leveren voor nieuwe games,” zegt Van den Brink.

„Het artistieke niveau kan inderdaad hoger”, bevestigt ook Mirjam Beerman van het Fonds BKVB. „Kunstenaars zouden kunnen meedenken over zowel de verschijningsvorm van de game als de structuur van het spel.” Alexander Fernandez, CEO van het in Amsterdam gevestigde Streamline Studios, vindt het een aantrekkelijk voorstel. „Bij ons zijn mensen die kunnen tekenen, schilderen, sculpturen en veel meer. Gaming is bij uitstek een kunstvorm met veel potentie. Onterecht worden computerspelletjes gezien als simpel medium. Games zijn als schilderijen waarin zowel hedendaagse problematiek als fantasie kunnen worden geuit.”

Een selectie uit de ingezonden plannen zal gepresenteerd worden tijdens het jaarlijkse ‘cross media’ festival Picnic dat van 24 tot 26 september 2008 plaatsvindt in het Amsterdamse Westerpark.